Magyarország kúl

“Magyiterrán” helyett menő skandináv házakat építünk

Kiszorulóban van a hazai ingatlanpiacról a két évtizede uralkodó mediterrán stílus: helyette itt a letisztult skandináv építkezés. Nagyon sokan a tévésorozatokból ismert életérzést akarják viszontlátni otthonukban.

Mediterrán családi otthon Velencén (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)

Az új lakások piacán nagyjából évtizedenként váltják egymást a stílusok, írja a Forbes.hu. A kilencvenes évek eltéveszthetetlen mintázatait az ezredfordulót követően a mediterrán stílus váltotta. Ez volt az okker házfalú, kisablakos, termésköves, terrakotta féltetős és pergolás házak kora. Ezután a loftoknak is volt egy sikertelen időszaka, majd a mostani átadási hullámban megérkeztek a letisztult vonalvezetésű, skandináv jegyeket felvonultató, hidegebb színválasztással jellemzett modern stílusú ingatlanok. Utóbbiakat könnyű felismerni az óriási, padlótól tetőig tartó saroküveg-felületeikről.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag egy építészeti stílus hódítana, de például a mediterrán ma már inkább a vidéki nagyvárosok agglomerációjában terjed. Több oka is van, hogy amerikai mintájú loftlakások alig vannak a magyar piacon. Részben a kialakításukra alkalmas ingatlanok, korábbi iparüzemek, raktárak alacsony száma miatt. Másrészt a válság elején, mikor kezdett elterjedni a stílus, a beruházók idehaza inkább piacképesebb ingatlanokat építettek. De legfontosabb, hogy győzött a praktikum a vásárlók körében, és a loftlakások fenntartása fajlagosan magasabb.

Tévésorozatból választanak lakást

Az ingatlanközvetítői kínálatban a legfeljebb néhány éves házak között például arab-mór, rusztikus, vagy amerikai közép-nyugati stílusú lakóházzal is találkozhatnak az érdeklődők, nagy hatással vannak az amerikai tévésorozatok is az irányzatokra. Főleg a penthouse-ok vásárlóira jellemző, hogy sokszor nem is ingatlant, hanem a tévéből ismert életérzést szeretnék megvásárolni a lakással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top