Magyarország kúl

Egézséget sugároz a Corvinus új sportcsarnokának látványterve

Az egészséget és a környezetbarátságot hangsúlyozza a Budapesti Corvinus Egyetem új sportlétesítményének terve. Megmutatjuk a pályázaton nyertes elképzelést.

Belső látványterv (Illusztráció: Építészfórum.hu)

A Budapesti Corvinus Egyetem sportlétesítményének tervezésére kiírt tervpályázat első díját a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem terve nyerte el, írja az Építészfórum.hu. Nyitott, könnyen átlátható, racionálisan tagolt, többcélú sportlétesítményt terveztek.

A sportközpont épületét úgy alakították ki, hogy alkalmassá tegyék nemcsak a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói és tanárai verseny-, valamint szabadidősport igényeinek kiszolgálására, hanem egyéb városi (civil) rendezvények befogadására is. Olyan takarékosan szerkesztett ház létrehozására törekedtek, ahol a belső utak és terek változatossága, élményszerűsége és használhatóságuk tág lehetőségei adják az épület igazi erejét. Az állandó és időszakos üzemeltetésű helyiségek leválasztása pedig az üzemeltetés gazdaságosságát eredményezik.

Illeszkedő homlokzat (Illusztráció: Építészfórum.hu)

A kávézó utcai megnyitása folyamatos élettel tölti meg mind a külső, mind pedig a belső előteret, a földszintet látványában és fizikai értelemben is összekapcsolja a várossal. A növényesített homlokzat a famentes Lónyay utcába igyekszik a természetet visszacsempészni, amellett, hogy hatékonyan árnyékolja a tervezett sportközpont napsütötte délnyugati homlokzatát.

A szomszédos, Lónyay u. 38. szám alatti grund ideiglenes, sportcélú hasznosítása (futsal, kültéri teniszpálya) pedig előremutató kezdeményezésként, mintaként jelenhet meg a kerületben lévő foghíjak innovatív, fenntartható hasznosítására.

Ma már elvárt, hogy a tervezett sportlétesítmény hűtése, fűtése energiatakarékos legyen, ezért a tervbe hőszivattyús, napelemes, napkollektoros és csapadékgyűjtő rendszereket is beépítettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top