Magyarország kúl

Nyolc magyar egyetem a legújabb nemzetközi rangsorban

Nyolc magyar egyetem kapott helyet azon a felsőoktatási ranglistán, amelyben feltörekvő országok intézményeit értékelték. Jól szerepelt a szegedi egyetem és a BME.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épülete a városközpontban  (MTI-fotó: Jászai Csaba)

Újabb listát hozott nyilvánosságra a globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS), ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelték, írja az Eduline.hu.

A Szegedi Tudományegyetem a 27., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 28., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 30. helyet szerezte meg a QS legfrissebb felsőoktatási rangsorán.

A Debreceni Egyetemet a 35., a Budapesti Corvinus Egyetemet a 45., a Pécsi Tudományegyetemet a 63. helyre sorolták a szakemberek, de a listán a Miskolci Egyetem (110. hely), illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem is szerepel (201-250. hely), amelynek tanszékei az idei kettéválás után már a Soproni Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működnek.

Tarolnak az orosz egyetemek

A rangsort nem először állítja össze a Quacquarelli Symonds, 2014 óta hasonlítják össze a “feltörekvő” európai országok, valamint a közép-ázsiai államok egyetemeit, amelyek – hívták fel a figyelmet szakemberek – számos ok miatt nem tudnak versenybe szállni a globális felsőoktatási rangsorokat vezető egyesült államokbeli és brit egyetemekkel.

Ahogy 2017-ben, úgy idén is a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem vezeti a listát, amelyet a szintén orosz novoszibirszki állami egyetem, valamint Észtország legnagyobb és legrégebbi felsőoktatási intézménye, a Tartui Egyetem követ.

Az egyetemeket nyolc különböző szempont – többek között az akadémiai elismertség, a munkaerő-piaci elismertség, a kar/hallgató arány, a külföldi hallgatók és oktatók aránya, az intézmények online jelenléte, a PhD-s oktatók száma – alapján állították össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top