Magyarország kúl

Eredetvédett lett a vasi vadkörte pálinka is

A Vasi vadkörte pálinka is eredetvédett lett; az Eredetvédelmi program keretében nemzeti oltalmat kapott - jelentette be a földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón a Magyar Pálinka Házában. 

Fazekas Sándor, Birkás István és V. Németh Zsolt a bejelentésen (Fotó: vnemethzsolt.hu)

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb vidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé, írja az MTI. A pálinka és a gyümölcs termőhelye ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben.

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2014-ben tűzte ki feladatként, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett azért, hogy megfelelő minőségben jól láthatóan legyen jelen a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi program.

Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért határoztak a vadkörte mellett, mert az egyik leggyakoribb vadgyümölcs és az emberek évszázadok óta ismerik és szeretik, hathatós marketinget is lehet hozzá kapcsolni.

Csak itthon isszuk

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka (egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg) került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A magyar pálinka döntő hányada belföldön fogy el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top