nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Közösségi szigetelés: a füst ellen küzdenek Verőcén

Közösségi szigetelés: a füst ellen küzdenek Verőcén

Civilek fogtak össze a Dunakanyar egyik településén, Verőcén és maradék anyagokból együtt szigetelték be egy szegény család padlását. A remek kezdeményezés célja: ne égessenek annyi háztáji szemetet a környéken.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Ilyen lett a verőcei szigetelés (Fotó: civilveroce.hu)

A történet 2017 tavaszán kezdődött a “Szemétfüstmentes Verőcét!” projekt egyik egyeztetésén, a háztáji hulladékégetés okainak elemzése kapcsán. A hulladékkal történő fűtés megszüntetését jelentősen nehezíti a tény, hogy hiába szörnyen veszélyes és káros a szemét (például a fának látszó OSB, pozdorja, rétegelt lemez, festékes bútor) égetése, a szegényebb családok rövid távon sokszor nem engedhetnek meg maguknak kevésbé szennyező, de drágább alternatívát, írja a Civilverőce.hu. Éppen ezért fontos, hogy helyi szinten is segítséget kapjanak a téli hideggel való küzdelemben. A CivilVerőce aktivistái úgy döntöttek, hogy közösségi erővel elébe mennek a problémának, és a fűtési igény csökkentése érdekében maradék szigetelőanyag újrahasznosításával segítenék valamelyik, szerényebb körülmények között lakó családot.

A család kiválasztása után egy építési vállalkozó felmérte a terepet, és azt javasolta, hogy először a padlástér 100 négyzetméteres padlóját szigeteljék le legalább 10 centiméter vastagon. Az aktivisták hónapokon át gyűjtötték az építkezésekről megmaradt szigetelőanyagokat és kétkezi segítségüket is adták a munkához. A rászorulóktól csupán annyit kértek, hogy az egész család vegyen részt a munkában, és később viszonozzák a kétkezi munkát azzal, hogy a következő ház közösségi szigetelésébe is besegítenek.

Összefogtak a helybéliek (Fotó: civilveroce.hu)

Az akció célja a rászoruló családok direkt segítésén túl egy kölcsönösen egymást segítő, hosszú távú folyamat beindítása, melyben a hulladéknak szánt szigetelőanyagok hasznosulnak, a fűtési igények csökkennek, ezáltal a levegő is tisztább marad, a csapatmunka pedig közösséget kovácsol.

A szeptemberi reggelre a háztulajdonosok letakarították a padlást és a feljáró körüli területet, sőt az előudvarról is elpakoltak. Az aktivisták a padlástér teljes felületén hézagmentesen és kötésben összeillesztették a szigetelőanyag darabokat, majd vízzáró fóliával lefedték. A kémények körüli részekre tűzálló üveggyapotot illesztettek.

Megosztás Facebookon