Magyarország kúl

Félmillió kilométer motorral – az egész világot látta az ausztráliai magyar

Minden évben motorra pattan Frank Kurucz, aki régebben munkája miatt járta kétkerekűvel a világot. A pécsi származású utazó Malac nevű túragépével 500 ezer kilométert tett meg, sok mindent látott, és legtöbbször még szállásra, ételre sem költenie.

Úton, két keréken (Fotó: Thinkstock)

Magyarul Ferencnek, családon belül pedig csak Öcsinek hívják a pécsi származású, ám már Ausztráliában született Kurucz Franket. Édesanyja Dunaföldváron nőtt fel, majd az ötvenes években Pécsre jött dolgozni. Itt ismerkedett meg Frank édesapjával, azonban az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után elmenekültek, végül Ausztráliában telepedtek le. Frank így a “déli földön” látta meg a napvilágot. A most 57. évében járó férfi a villamosmérnöki végzettségének köszönhetően olyan életformát folytat, ami megengedi a több hónapos utazást két projekt között.

– Az utóbbi másfél évtizedben Ausztrália dinamikusan fejlődő gazdaságának köszönhetően egyre több erőmű és üzem épül a kontinensen. Én ilyen üzemek építésén dolgozom, és amikor egy gyár elkészül, csak ráülök a motorra, és indulok – mesélt Frank munkájáról.

A Malac nevű 2003-as BMW 1150 GS motorján utazik jelenleg, de van egy hasonló vasparipája Ausztráliában is, melyet csak a szigetországban való kalandozáshoz használ. Mint mondta, egy nagyobb projekt csak pár hétig tart, így az elvégzett munka után akár több hónapra is motorra tud ülni, és rendszerint, évente még Berlinben élő lányát, és unokáit is meglátogatja.

2010-ben Frank egészen Sydneytől Pécsig vezette Malacot. A 14 ezer kilométeres túra során Sydneyből felvezetett Ausztrália északi részére, onnan Szingapúrig hajóval ment, majd Indián és Nepálon keresztül úgy jött le Pécsig, hogy megjárta Iránt és Irakot, megnézte Szíriát, és Afrikában is volt. Azóta minden évben Magyarországra repül, hogy újra két kerékre pattanhasson, és bejárja Európát.

–Svédországtól elkezdve Norvégián át Írországig a legtöbb országot bejártam, jövőre Dél-Amerikát is meglátogatom. Ezért is foglalkozok kicsit többet a Malaccal, hiszen az egy hat hónapos, hosszú túra lesz – meséli a világjáró.

 

A Malacban közel 200 ezer, ausztrál motorjában 140 ezer kilométer van, egy régebbi motorjával 90 ezret, összesen közel félmillió kilométert tett már meg Frank – a világ körül.

(via Pécsma)

Kapcsolódók: 

Oldalkocsiban motoroztak az idősotthon lakói

Egymilliót gyűjtöttek a motorosok a kórháznak

Teszt: te átmennél az állampolgársági vizsgán?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top