Magyarország kúl

Asztmásokat gyógyít a magyar mobilalkalmazás

A nemzetközi versenyeken is sikeres Pulmomentet ELTÉ-s hallgatók fejlesztették ki, legközelebb egy koppenhágai startup bajnokságon egyedüli magyarként indulnak vele.

Asztmavizsgálatra váró kislány (MTI-fotó: Füzesi Ferenc)

Asztmásokon segít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Kara diákjainak Pulmoment nevű telefonos alkalmazása, mely egyedüli magyarként száll versenybe a University Startup World Cupon – közölte az MTI-vel az egyetem. Az innovatív fejlesztés Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András munkája, s ez az első olyan magyar applikáció, ami közvetlenül kapcsolja össze az asztmás betegeket a saját orvosukkal.

A 25 ezer dollár (6,5 millió forint) összdíjazású versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről, írja az alon.hu. A versenyt 2017. szeptember 18. és 22. között rendezik Koppenhágában.

A program a rendszeres, kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutinkérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek néhány gombnyomással megválaszolhatják – ismertette a részleteket a közlemény. Ezzel a több órás rendelői várakozást a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról.

A fejlesztés, amely az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, számos más hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A hallgatók ebben az évben kezdték el a tervezést Symbimed néven, majd a könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

Még több hazai alkalmazás:

Mozgó fotó a pécsi egyetemisták legújabb találmánya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top