Magyarország kúl

Nyúzott férfi, Dávid szemgolyóval – tíz bomlasztó kép Szentendréről

Megnyílt a szentendrei Art Capital, megnéztük, ámultunk. Megmutatunk pár képet a legsúlyosabb tárlatokból, éppen csak annyit, hogy el akarjatok menni.

Lila köd, elvont, nem értem, ez most mitől művészet, ezt én is meg tudom csinálni, mi kerül ezen háromszázezer forintba, ismerős, ugye? Ilyeneket szoktak mondani a kortárs művészeti galériákban azon honfitársaink, akik nincsenek kellőképpen felkészülve, a kortárs művészetre. (Hogy akkor minek mennek oda? Természetesen a pogácsáért és az alsó-középkategóriás ingyenborért!)

Tegyük hozzá, szkeptikus honfitársainknak az esetek jó részében igaza van. Az viszont nem igaz, hogy a kortárs művészet nem lehet felkavaró, botrányos és szórakoztató, akár egyszerre is. Gyorsan mutatunk pár példát. Messze menni nem kell, kivéve, ha messze alatt a Nagykörúton túli világot értjük, mert akkor messze kell menni.
Szentendrén megnyílt az Art Capital, a kissé redundáns elnevezésű (Szentendre egyébként is kortársművész-főváros, de ez legyen a legnagyobb baj), ám annál fontosabb fesztivál, amely kulturmissziós, szórakoztató és elvont-lilaködös élményeket ígér egyszerre.

Mi a Művészetmalom két kiállítását, a migrációval foglalkozó MIG21-et és a cseh gyűjtőlegenda, Robert Runták nemzetközi kollekciójának bestofját, a Bomlasztó képzeletet néztük és fotóztuk meg. A képeket nem szeretnénk magyarázni (kortárs művészeti kompetenciánkat diszkrét homályban hagyva maradjunk annyiban, hogy a közönség fantáziájára bízzuk az értelmezést), úgyhogy egyszerűen csak megmutatjuk őket, muszlim New York-ostul, szemgolyós Dávidostul, meztelen nőstül és nyúzott bőröstül. Kellemes szórakozást, elgondolkodást, felháborodást!

Fotók: Neményi Márton

Az Art Capital szenzációja egyébként a hajléktalanból lett Bécsben híres festő, Bakos Tamás első magyar kiállítása, az ő történetét itt olvashatjátok, érdemes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top