Magyarország kúl

Titokzatos könyvek a főváros utcáin: nem véletlenül hagyták el őket

Találtat egy gazdátlan könyvet Budapest valamelyik pontján? Lehet, hogy nem véletlenül "hagyta el" a tulajdonosa.

 

Az egyik “elhagyott” könyv a 3-as metrón (fotó: Facebook/readit)

“Szeptember 4-től kezdve 21 könyvet fogok elhagyni 21 nap alatt, azaz naponta egyet. Ezeket a könyveket nem véletlenszerűen választom ki, valamilyen szempontból értéket képviselnek. Például a szeptember negyedikei könyv Hemingway – Az öreg halász és a tenger című klasszikusa volt” – olvasható a Read It nevű blogon.

Az Eduline cikke szerint az ötletgazda, Scherzer Marcell blogger akciójának célja, hogy minél több budapestit rávegyen az olvasásra – az “elhagyott” könyvek elején egyébként ír a kezdeményezésről, így a megtalálók számára is egyértelművé válik, nem véletlenül találták meg a kötet valamelyik budapesti parkban, utcán vagy közlekedési eszközön.

“Nem véletlen szeptember 4-ét választottam kezdő dátumnak, hiszen most kezdődik az iskola. A gyerekeket ugyan próbáljuk arra nevelni, hogy a kötelező olvasmányok révén megismerkedjenek az olvasással és megszeressék azt, de vajon tényleg ez a legjobb módszer? Vajon egy Kőszívű ember fiai tényleg közelebb hozhatja az olvasást egy 14 éveshez?” – teszi fel a kérdést.

A könyvek bárhol felbukkanhatnak. Az első helyszín az Infopark volt, de “hagyott már el” könyvet a metrón, az Erzsébet téren és a Gellért-hegyen is. A műfajok változatosak, az egyik budai helyszínen – hogy pontosan hol, azt nem árulta el az ötletgazda a Facebookon – például Dan Brown bestsellerét, a A Da Vinci-kódot hagyta ott, míg a hármas metró valamelyik utasa egy üzleti témájú könyvet vihetett haza.

Az akcióhoz egyébként lehet csatlakozni a Read It Facebook-oldalán írt üzenettel, a szervező azt ígéri “elküldöm, hogyan tudnál te is elhagyni egy könyvet”.

Ingyen könyvekhez egyébként másként is hozzá lehet jutni Budapesten: erre szolgálnak a könyvcsere szekrények, amelyekről itt írtunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top