Magyarország kúl

Közérdekű: menj vért adni, mert csökken a vérkészlet

Az intézmények vérfelhasználása nő, a vér viszont kevés. Véradásra hívnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat véradásra hív mindenkit, aki egészségesnek érzi magát. Mint írták, minden nyáron csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos nap 1600-1800-an adnak vért, de a nyári hónapokban kevesebben.

MTI Fotó: Soós Lajos

A szolgálat szerint ennek oka a nagy meleg, a sokakat érintő allergiaszezon és az, hogy véradók is megérdemelt szabadságukat töltik. Ahhoz, hogy a levett vérmennyiség egyensúlyban legyen nyáron is az igényekkel, kiemelt feladat a véradók mozgósítása. Az elmúlt hetekben megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, amelynek eredményeként az országos vérkészlet – az intenzív toborzás ellenére is – csökkenő tendenciát mutat.

A vér mással nem pótolható, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat a következő napokban, hetekben fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére, a vérkészlettel maradéktalanul ki tudja elégíteni az életmentő beavatkozások, a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit.

(via 24)

UPDATE: szeptemberben retró véradás lesz, sörrel és virslivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top