Szabadidő

Áltisis dílerkedés, avagy egy ragadós függőség: Ó, azok a matricás albumok!

Lutra album. Egy fogalom, ami hallatán néhányan összerezzenünk...

Érezzük az illatát, halljuk a matricák lehúzott fóliájának sustorgását. Gondolatban előkerülnek a zsebekből az összegumizott kis lapok és feltörnek az emlékek: az alkudozás, a csere-bere, az újabb csomag vásárlásával járó izgalom. Minden idők legártatlanabb, kéz alatt üzletelő piacára emlékezünk.

Az egész a WWF Védett Állatok Jugoszláviában (!) kiadott matricás albumával kezdődött. A cuki pandával dekorált borítójú kiadvány elég jó ötletre épült: a készítők a kisiskolások gyűjtési lázára hajazva adták át a tudást a természetvédelemmel kapcsolatban. Az üveggolyók kora lejárt, jöhetett a matrica-gate.

Fotó: Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

A lutra albumot a Panini cég, valamint a WWF (World Wide Fund for Nature, azaz Természetvédelmi Világalap) olaszországi és nagy-britanniai szervezetei közösen indították el. A kiadvány elképesztően színvonalas, mégis a kölykök számára megfelelően színes-szagos tálalása és persze a matrica-láz meghozta a sikert.

Nincsenek reprezentatív adataink arról, vajon a Bajnokok Ligája focis matricái és kártyái mennek-e jobban, vagy a zöld zacskós, állatos verzió vitte-e el a pálmát, de az biztos, hogy egy generáció számára egy ideig nem nagyon szóltak másról a szünetek, mint a csencselésről.

És ha már bejött az üzleti modell, a Panini nem teketóriázott: jöhettett a Lovak – Az Ember Társai Évezredek Óta elnevezésű album. Aljas húzás, hiszen minden valamirevaló kislány átesik a ló-mánián. A tálalás azonban megint dicséretesnek bizonyult, rengeteg hasznos információt megtudhattunk erről a fajról. Bár “A ló testtájai” résznél illedelmesen kihagyták a genitáliákat.

Lazítva a tudományos-ismeretterjesztő vonalon, megérkezett a Duck Tales lutra album is, innen már pedig csak egy ugrás volt a Jurassic Park-os verzió, amelyben konkrét részleteket olvashattunk a filmből, a látványvilágot pedig mi magunk ragasztgathattuk be a szöveg alá.

Áltisis dílerkedés, avagy egy ragadós függőség: Ó, azok a matricás albumok!

Extra bónuszként pedig jött a Jézus nyomában a Szentföldön kiadvány, a Dominó Kft. vallási témájú trilógiájának első részeként, mellyel izraeli és vatikáni utat is nyerhettünk. A magyarországi kiadó további termékei között volt még a Super Grand Prix és az ITÁLIA 90 (igen, a a labdarúgó világbajnokság kapcsán!) album is, nem is beszélve a TENSION névre keresztelt őrületről, ahol már nem csak mezei, de vasalható, tetoválós és sötétben világító matricák is megjelentek. Innen már csak egy lépés volt a Tamagochi, de az már egy másik kor őrülete.

Hogy hány kisiskolás csődölt be a matrica vásárlások során, hány ártatlan gyerekkor ért véget a kegyetlen matrica-piaci harcok során, nem tudni. Mindenesetre elnézve az itthon hányódó, foghíjas albumokat, gyanús, hogy a zsebpénz és a humánerő ebben a háztartásban anno másra ment el.

(Ui: A matricákat hármas pakettekben árulták. Akkor indult be a biznisz, amikor olyat rejtett a tasak, ami már megvolt.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top