Magyarország kúl

Ez az egyik legjobb hazai Facebook közösség: Budapest régi képeken

A Budapest régi képeken az egyik legkellemesebb hazai Facebook csoport, gyűjteményüket hosszú órákig lehet böngészni.

Van egy csoport a Facebookon, a neve Budapest régi képeken, 2017. augusztus 21-én délelőtt 10 órakor éppen 67 ezer 660 tagot számlált. A tagok fotókat osztanak meg az 1991 előtti Budapestről. Ha kérdéses, akkor megfejtik, hogy a főváros melyik részét látni, ha nem kérdés, akkor csak csodálják a várost.
Anno előfordult, hogy a politika becsúszott a kommentáradatok közé, sőt nem egyszer faji vitába keveredtek a tagok, de az adminok hálás munkájának köszönhetően ilyet manapság már nem látni. (Vagy azért, mert törlik őket, vagy azért, mert sokszor szóltak, hogy ez nem az a placc, ahol elfér a gyűlölködés, és kulturáltabb lett a közösség – mindegy melyik, mert mindkettő az ő munkájukat dicséri).

Ez a szabályzat egy-egy pontja, szó szerint idézve:

– A képeket visszakeresés érdekében és érthetőségi szempontból címmel kell, ellátni a címnek tartalmaznia kell a kép helyszínének meghatározását, és ha lehetséges elkészültének idejét, valamint a kép forrását!
– Amennyiben nem tudjátok a kép helyszínét, feltétlenül jelezzétek; a csoport tagjai segíteni fognak a kiderítésében. Ha sikerült a meghatározás, kérjük, hogy a feltöltő ezt haladéktalanul írja be a címbe!
– Kérjük, az általánosan elfogadott, udvarias, társalgási szabályokat betartani, vitatkozni szabad, de a szélsőséges és személyeskedő megnyilvánulások nem megengedettek.
– A napi politikai véleményeket kérjük nem itt elmondani, a csoport fényképek gyűjtésére és nem politikai vitafórumként alakult, erre vannak más oldalak.

A közösség tényleg eszelősen jól működik, az oldalt böngészni élmény, szimpla vizuális élménynek is megfelel, olvasva viszont nettó művelődés.

A fotók nagy része a Fortepanról érkezik, de akad köztük bőven olyan is, amit családi albumból töltöttek fel. Mutatunk pár képet, amit már megosztottak.

1976. XV. Újpalota, Kavicsos köz 2-4., Nyomda- és Textilipari Szakmunkásképző Intézet (IPARTERV archív)

Budapest, 5. kerület, Nádor utca 66.

Ma így fest a Nádor utca:

Múzeum körút – Kossuth Lajos utca sarok, Astoria.1948

1967. Augusztus 20. Vízi parádé. Más, mint a Red Bull Air race, ahol idén akadt némi malőr.

1900. VIII. Kun utca, Központi tűzőrség, tűzoltók gőzfecskendővel.

XI. ,Dávid Ferenc utca, játszótér,1968. Forrás: Fortepan

1970-es évek. A Szent István körút a Visegrádi utcánál. Ab van Donselaar képe.

Nincs sok változás:

Ezzel zárjuk a sort:

Budapesti látkép, 1966. Fortepan.

Lehet csatlakozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top