Magyarország kúl

Ezek voltak eddig az ország tortái

Megvan az idei ország tortája. Emlékszel-e a korábbiakra?

2007 óta minden évben sok-sok torta verseng Az ország tortája címért, hogy aztán augusztus 20-án a kiválasztott lehessen Magyarország születésnapi tortája az államalapítás ünnepén. A tortát bárki megkostólhatja, hiszen augusztus 20-ától a legtöbb cukrászdában kapható.
Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön, azaz 2017. augusztus 10-én kiválasztották Magyarország cukormentes és hozzáadott cukorral készült tortáját is: az egészségesebb a málnás-mákos, Pöttyös Panni nevű édesség lett, a kevésbé egészségtudatos cukrászmunka pedig a Balatoni Habos Mogyoró. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg. Eddig ezek voltak az ország tortái:

2017

Balatoni Habos Mogyoró

Vaslóczki Orsolya – Horváth Cukrászda (SUGAR! Design Cukrászda) , Budapest

Mogyorós habtészta alap, mogyorós roppanós tésztával, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült.

2016

Az Őrség Zöld Aranya

Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Főbb összetevői: tökmagolaj, mandulaliszt, málnazselé, fehércsokoládés ganache, hántolt ostya és tökmag praliné .

Fotó: cukraszat.net

2015

Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta

Szó Gellért – G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A sárgabarack, mandula, csokoládé és karamell kombinációjával készített torta szintén Szó Gellért alkotása. Egyik fő különlegessége, hogy egy kis sárgabarack pálinkával is megbolondították.

2014

Somlói revolúció

Damniczki Gyula Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

A somlói galuska krémesen, azaz mousse tortaként újraalkotva.  Diógrillázsos tésztára rétegezett étcsokoládé mousse és egy narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehér csokoládékrém torta.

2013

Milotai mézes grillázstorta

Bacskó Szilárd – Major cukrászda, Budapest

Kétféle krémmel, 30 dkg dió felhasználásával készült torta. A vékony diós, roppanós alapot pralinés és diókrémmel töltik, mézes krém és karamellbevonat teszi teljessé.

2012

Szabolcsi almás máktorta

Pintér Zsolt – Koko Cukrászda, Veszprém

A mák és az alma nem csak rétesben vagy pitében jó, hanem tortában is. A kölespehellyel készült hat mákos tortalap között fahéjas almás töltelék és tejszínes vaníliás krém rétegek vannak, a tetején pedig darált mák.

Fotó: muveszkavehaz.hu

2011

Kecskeméti barackos kölestorta

Zila László – Zila Kávéház, Budapest

A torta alapjául szolgáló kölest tejben, vajban,  és vaníliában főzték fel reszelt citromhéjjal. A mandulatejjel készült édességet étcsokoládé és sárgabarack darabok teszik még finomabbá.

Fotó: fotó: Zila Kávéház

2010

Szilvagombóc torta

ifj. Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin – Sulyán Cukrászda, Veresegyház

Igen, a kedvelt magyar finomságból már torta is készült. A Sacher-torta lapok között vaníliás tejszínkrém van aszalt szilva darabkákkal, a torta közepében pedig egy marcipános szilvás desszert. Egészen pontosan belga csokoládéba mártott marcipán és szilvalekvárral töltött piskóta összeállítás.

Fotó: receptgyujtes.network.hu

2009

Pándi meggytorta

Zila László – Zila Kávéház, Budapest

Az ország tortájának választott édességet három piskótaréteg között mascarponéval és a fehér csokoládéval készült alapkrémmel és meggyet, cherry brandyt és fahéjat is tartalmazó meggykrémmel töltötték meg. A torta nagyon meggyes, hiszen nem csak a töltelékében, hanem a tésztájában is van a gyümölcsből.

Fotó: videkize.hu

2008

Szatmári szilvatorta

Zila László – Zila Kávéház, Budapest

A meggy előtt a szilva volt a sztár. A torta alapja az aszalt szilvával és rummal készített három piskóta lap közé töltött csokoládé és marcipán alapkrémes réteg, amit tejszínhabbal, aszalt szilvával, vágott pörkölt mandulával és zöld marcipán levelecskékkel díszítettek.

Fotó: videkize.hu

2007

Madártej torta

Zila László – Zila Kávéház, Budapest

Az első Magyarország tortája címet is Zila László alkotása nyerte el.  Tojásfehérje habbal készült, tortaformában kisült és baracklekvárral összeragasztott két tortalapra vanília krémet töltött. A tetejét pedig csokoládéforgáccsal, tejszínhabrózsákkal díszítette.

fotó: mokkacukraszda.hu

gg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top