Magyarország kúl

Gőzössel emlékeztek meg az ismert mozdonyvezetőről

63 éves korában elhunyt Magyar­ország nosztalgiavonatainak egyik legismertebb (gőz)mozdonyvezetője, Rimaszombati István, akiről rendhagyó módon emlékezett meg a MÁV.

A Magyar Államvasutak Zrt. Rimaszombati István emléke előtt tisztelegve egy gőzös nosztalgiaszerelvényt érkeztetett Szolnokra. Az egykori mozdonyvezető keddi temetésén gördült be a gőzös előbb az ószolnoki pályaudvarra, az Indóházhoz, majd a jelenleg vasútállomásra – írja a  Szoljon.hu.

A három Pullman-kocsivontatmányt húzó, legendás 204-es, nagykéményes gőzmozdonyt ezúttal Rimaszombati István egykori kollégái vezették Szolnokig és vissza. A 204-es modellt magyar tervek alapján osztrák mozdonygyárak is építették. Az őt búcsúztató 1900-ban készült, 1952-től a csepeli szabadkikötőben dolgozott, majd 2016-ban újították fel. Egy ilyen masináról van szó:

A Szolnokra érkező szerelvényt egy szintén legendás mozdony, a „Púpos” csúfnevű, zöld színű M40-es dízel gyorsította fel.

Megy még gőzős Szolnokra

A MÁV Nosztalgia  Facebook-oldalán már meghirdették azt a szeptember 2-i eseményt, amikor ünnepi gőzfelhős nosztalgiajárat indul majd Szolnokra a Pest-Szolnok vasútvonal 170. évfordulója alkalmából. Az érdeklődőket a RepTár területén található régi indóház épületébe is várják, itt lesz ez alkalomból egy emlékkiállítás is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top