Magyarország kúl

Már csak egy hónap, és bezárják az Iparművészeti Múzeum kapuit

Szeptember 3-án zár az átfogó rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum, amely a következő hetekben számos programmal búcsúzik időlegesen a látogatóktól. A helyedben nem hagynánk ki a Lechner Ödön tervezte épületbe szervezett sétát, de a gyönyörű boltívek alatt a múzeumi jógázást sem!

De mondunk még jobbat! A zárás előtti hagyományos épületsétákon, múzeumi jógán és interaktív programokon kívül az aranybérlet megvásárlásával az épület rejtett zugait, titkait, raktárait, műhelyeit is megmutatják a kíváncsi látogatóknak. Az egyéb programokról erre találsz bővebb információt.

Mi is történik pontosan az Iparművészetivel?

Cselovszki Zoltán az intézmény főigazgatója elmondta, hogy az alatt a néhány év alatt, amíg a látogatók előtt az épület zárva tart, bizony elég jelentős átalakulások fognak történni a múzeumban. A rekonstrukció során a Lechner Ödön tervezte épületről rossz állapota miatt leemelt kilátótornyot újragyártják majd, az eredeti lanterna 13 tonnás hagymakupoláját azonban kiszállítják a Sziget fesztiválra, ahol a múzeum sátra előtt akár meg is érinthetik a látogatók. Szeptember 3-án 00:00 órakor nyílik meg utoljára a múzeum, hogy estig tartó programsorozattal búcsúzzon a felújítás előtt, így akár a tetőteraszról is meg lehet majd nézni a napfelkeltét.

Az Iparművészeti Múzeum által kezelt Ráth György-villát az eredeti tulajdonos korának megfelelő állapotba állítják vissza, de a Városligeti fasorban álló épület időszaki kiállítóhellyel is rendelkezik majd 2018 áprilisától, a nagytétényi kastély bútortörténeti kiállítását pedig felújítják – közölte Cselovszki.

A gyűjtemény számos darabja más helyszíneken lesz látható a zárva tartás idején.
Például a múzeumnak jelenleg Japánban vendégszereplő herendiporcelán-kiállítását Magyarországon is bemutatják majd; illetve az IMM oszmán-török gyűjteményének műtárgyai az Egri Vármúzeum kiállításában kapnak helyet augusztus végétől.

Az átfogó műemléki rekonstrukció mellett az épülethez mélygarázs és egy új szárny is készül 25 milliárd forintból; jelenleg a közbeszerzési eljárások zajlanak. A most 3 ezer négyzetméteres kiállítótér 10 ezer négyzetméteresre bővül, és a magyarországi szecesszió egyik legszebb példájának tartott épület is sokkal jobban bejárható lesz – emelte ki a főigazgató. Hozzátette, hogy az új szárny elsősorban a dizájn és a kortárs iparművészet otthona lesz, de ez a rész fogadja be a korszerű épületgépészet jó részét is.

Az egy évig tartó kiköltözés után az építkezés három évet vesz igénybe, majd a közönség a visszaköltözést követően, újabb egy év múlva veheti birtokba a múzeumot. Tehát szeptember 3. után öt évig biztosan nem járhatunk az épületben.
Az Iparművészeti Múzeum célja, hogy a felújítást követően elérje a 300 ezres évi látogatószámot – mondta végül Cselovszki Zoltán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top