Magyarország kúl

Balatonszárszón megelevenednek Csukás István mesefigurái

Megelevenedik a mesék világa az egy hétig tartó balatonszárszói Sárkányfesztiválon. Bábelőadás, kézműves foglalkozások és táncház is lesz.

A Sonline a következőt írja: hét éve működik Balatonszárszón a Csukás István gyerekszínház, ahol a Kossuth- és József Attila díjas író darabjai kerülnek színpadra. Az alkotó és a település kapcsolata az évek során szorosan összefonódott, innen jött a Sárkányfesztivál ötlete is. “Csukás István itt él közöttünk, ráadásul ő nagy Szárszó-imádó – magyarázta Dorogi Sándor polgármester. – Süsü, a sárkány egy olyan ismert figura, amelyet szinte nincs olyan gyerek, szülő vagy nagyszülő, aki ne ismerne. Ezért adta magát, hogy a mi sárkányunkról nevezzük el a fesztivált.

“Minden együtt van az örömhöz – tette hozzá mindehhez Csukás a Sárkányfesztivál megnyitóján. – Itt vagytok ti gyerekek, itt vannak a mesefigurák, itt van Süsü és én is. Úgyhogy sok örömöt és vidám percet kívánok mindenkinek.”

Budapest, 2016. április 1. A 80 éves Csukás István Kossuth-díjas magyar költõt, írót köszönti Dorogi Sándor, Balatonszárszó, az ünnepelt lakhelyének polgármestere az író születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Petõfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten 2016. április 1-jén.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A meseszereplőkkel úton-útfélen találkozhattak az érdeklődők, hiszen felvonulással köszöntötték a Szárszóra látogató családokat. Az egyhetes „mesés rendezvénysorozat” mára Balatonszárszó emblematikus fesztiválja lett. “Ezt a kultuszt mi már visszük évek óta – mondta Dorogi. – Sokan erre az egy hétre foglalják a szállásukat, amikor tudnak Csukás István figuráival találkozni.”

Budapest, 2008. november 26. Csukás István író, egy sárkánybábbal a kezében Csukás István-Bergendy István: Süsü, a sárkány címû zenés mesejátéka próbájának szünetében.  MTI Fotó: Kollányi Péter

Ősszel egy új Pom-pom játszótérrel bővül a balatonszárszói strand kínálata. A település vezetése azt tervezi, hogy egy nagy mesemúzeumot, parkot, valamint speciális játszóteret is kialakítanak a településen. Dorogi Sándor, polgármester úgy fogalmazott, hamarosan a magyar Disneyland lehet a Balaton-parti község.
A hetedik Sárkányfesztivál minden napra tartogat érdekességet a kicsiknek: lesz dumaszínházi gyerekelőadás, de színre viszik a Piroska című zenés báb-mesejátékot, valamint a Hetedhét varázslat zenés mesejátékot. Zenél a Budapest Bár a Csukás Színházban, a 100 Folk Celsius. De lesz zenés mesegála és mini disco Süsüvel a balatonszárszói zenepavilonnál.

A rendezvény teljes ideje alatt látogatható a mesefigurák kiállítása a Csukás Színházban és kedden, csütörtökön, valamint pénteken délelőtt kézműves játszóház is színesíti a mesefesztivál programját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top