Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Mándoki László (Leslie Mandoki) kiosztja a komcsi rezsimet

1994-ben lépett fel a Szigeten, most pedig a fesztivál előtt a Budapest Parkban vonul fel. Ennek kapcsán beszélt az MTI-nek, és nem volt rest szidni a régi rendszert.

Mandoki 1994-ben, a második Szigeten, a fesztivál történetének egyik első külföldi fellépőjeként adott koncertet a fesztiválon a Leslie Mandoki’s People zenekarral.
“Már túl voltunk néhány tévéműsor-szereplésen és akusztikus fellépésen Németországban két nagyon sikeres album után, de nagykoncertünk addig még nem volt” – mondta Mándoki. A Leslie Mandoki’s People elnevezésű formációban játszott például Ian Anderson (Jethro Tull), Randy Brecker és Mike Stern (Blood, Sweat & Tears) is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

“A Sziget számomra a szabadságvágyat jelentette akkor és most is” – jegyezte meg Mandoki, aki csak 1994-ben zenélt először hazai színpadon, holott az 1988-as szöuli olimpiára írt dalát, a Koreát Csepregi Évával énekelte el a rendezvény megnyitóján és a lemez Magyarországon is siker volt. A magyarországi áttörést csak a jóval későbbi, 2013-as Müpa-nagykoncert hozta meg a Man Doki Soulmatesszel. Elmondta, hogy Magyarországon sokáig a rendszerváltás után sem várták tárt karokkal, miközben világszerte számos platinalemeze volt és temérdek művészi elismerést kapott.

“A kilencvenes években a New York-i BMG-irodában a vezérigazgató megkérdezte, voltam-e már a kiadó budapesti irodájában. Mondtam, hogy még nem, és leszerveztek nekem egy találkozót. Hazajöttem, az itteni irodában egy asszisztens váratott egy órát, később azt mondták, itt senkinek nincs rám ideje, pedig csak segíteni szerettem volna a magyar művészeknek. Akkoriban négy albumon szerepelt a Top 10-ben különböző sztárokkal Németországban. A magyar rockzene világszínvonalú volt, csak Erdős Péter és Bors Jenő büszkén elvágta az útját sok tehetségnek, szétbombázta a Syriust, elvágta Demjén Rózsi, Charlie, Bródy János és mások külföldi karrierjét” – fejtette ki Mandoki, és hozzátette, hogy a Sanghaj-Los Angeles-München-New York-London ötszögben mozgó muzsikusként, zenei rendezőként 1956 és 1989 szellemében is kötelessége Magyarország jó hírét öregbíteni, megosztani a lehetőségeket a hazai művészekkel. Mándoki azt mondja, hogy ezért készítette el 1997-ben Találkozások című lemezét, amelyen Cserháti Zsuzsa, Charlie, Demjén Ferenc, Somló Tamás és Zorán is szerepelt közösen a legendás angol és amerikai művészekkel. Kitért arra, hogy a hetvenes évek második felétől sok magyar zenész járt ki hozzá Münchenbe, köztük az Omega tagjai, Frenreisz Károly és bandája, illetve Bródy János, aki az augusztus 8-i koncert egyik vendége.

“Nagyon tisztelem, amiért megírta a Ha én rózsa volnék című daltaz antikommunista himnuszt, amivel átverte a kommunista cenzúrát. Az első nagy rockköltő volt Magyarországon, nyomdokain nőtt ki a csodálatos Horváth Attila és Sztevanovity Dusán is. A művész feladata, hogy politikai szimpátiájától függetlenül egyetemes értékeket közvetítsen a színpadról, mint a szabadság, az egyenjogúság, a nyitottság, a jövővel kapcsolatos felelősség vagy a fajgyűlölettel, a homofóbiával, az antiszemitizmussal szembeni harcos fellépés. Bródyval összekötött minket például, hogy elutasítjuk az akkori kommunista diktatúra cenzúráját. Tervem, hogy a budapesti koncertre megtanítom a Soulmates zenészeinek magyarul Bródy néhány sorát és együtt énekeljük el” – mondta Leslie Mandoki.

Leslie Mandoki (Mándoki László) magyar származású német zenész, producer, Bródy János énekes, gitáros, zeneszerző, dalszövegíró és Charlie (Horváth Károly) a Budapest Parkban tartott sajtótájékoztatójuk előtt 2017. július 13-án. Augusztus 8-án ad koncertet Leslie Mandoki és világhírû zenészekbõl álló supergroupja, a Man Doki Soulmates a Budapest Parkban, a koncert magyar sztárvendége Bródy János és Charlie lesz. MTI Fotó: Soós Lajos

Charlie-ról kiemelte, hogy még tinédzserként járt az Olympia koncertjeire. Az énekes most világsztárok kíséretével adja elő a Jég dupla whiskyvel-t, a korábban Chaka Khannal közösen énekelt Diggin’ Down the Deepet Mandoki 23 éves lányával, Juliával énekli, az On and On/Játssz tovább!-bal pedig az egy éve elhunyt Somló Tamásra emlékeznek.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Címlap

top