Magyarország kúl

Tudj meg mindent a “lebegő faluról” és a Bokodi-tóról

Biztosan te is láttál már néhányat a Bokodi-tóról készült gyönyörű fényképek közül. Most elmondjuk, miből lett.

Az interneten keresztül az egész világot bejárták a Bokodi-tóról készült csodás felvételek. Bokodot a lebegő falunak is nevezik, hiszen a hosszú stégeken megközelíthető cölöpökre épült hangulatos házikók úgy néznek ki, mintha lebegnének.

Fotó: MTI˛/Bodnár Boglárka

Hogyan jött létre?

A Bokodi-tó egy mesterséges tó, az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként létesítették az 1960-as években. Igen népszerű a horgászok körében, ezért is épültek rá a “lebegő házacskák”.

Fotó: MTI˛/Bodnár Boglárka

Hol van pontosan?

Bokod községe Komárom-Esztergom megyében, Oroszlánytól 6 km-re található. Megközelítés Tatabányáról a Bokod felé vezető 6-os úton vagy az Erőművi úton. A betonútról már láthatóak a színes házikók, de csak rossz minőségű földúton közelíthetők meg. A tavat sűrű erdő veszi körül.

Érdemes-e ellátogatni ide?

Attól függ, mit szeretnénk. Miután rengeteg gyönyörű kép került fel az internetre a tóról, a turisták elkezdtek özönleni, de sokan csalódottan távoztak, mert a tó és a környéke alapvetően nem turisztikai célpont, és mert nehezen megközelíthető. Az már csak apró ráadás, hogy a színes házikók magánházak, és a tulajok érthető okokból nem igazán örültek a látogatók seregének, így a legtöbben le is láncolták a stégjüket. Nézelődni ezért nem is éri meg odamenni, de ha horgászni szeretnénk, alig van ennél jobb célpont, főleg, hogy akadnak páran, akik kifejezetten erre a célra ki is adják a házukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top