Magyarország kúl

10 éves az utóbbi 20 év legnagyobb slágere

Éppen húsz évvel ezelőtt jelent meg a Žagar második lemeze, amelyen helyett kapott az együttes máig legikonikusabb slágere, amelyet egy ország énekelt kánonban a Petőfi Rádióval. A kétezres évek elején a Wings of Love a hazai zeneipar éteri metszéspontja volt.

Nem mainstream slágernek szánták, mégis az lett belőle. A Žagar eredetileg egy londoni filmes suli vizsgafilmjéhez készítette el a Wings of Love című számát, amely soundtrackként még instrumentális zene volt. Mivel a zenekar a koncerteken rendszeresen játszotta ezt a tracket is (eleinte még szigorúan dalszöveg nélkül), később jó ötletnek tűnt a Wings of Love-ot felpakolni a 2007-ben megjelent második albumukra, a Cannot Walk Fly Insteadre is. És milyen jól tették!

A stúdióban egy nem elhanyagolható plasztikai beavatkozáson esett át a szám, a Žagar ugyanis az Underground Dívák segítségével egy kórusbetéttel toldotta meg a zenét. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a dívák éteri és lélekreptető vokálja nélkül – illetve a dalhoz készült, a Youtube-on bőven kétmilliós nézettséget generáló klip nélkül – a Wings of Love nem lett volna az, ami. Mármint, hogy egyértelműen ez lett az elmúlt két évtized legnagyobb magyar slágere, amit aztán évekig orrvérzésig pörgetett a 2007-ben erős, pozitív változáson átesett Petőfi Rádió, és ami nélkül sokáig nem volt egyetlen olyan házibuli sem, amelyik megkezdte masszív szocializációját a Youtube-diszkózásra.

Az együttes számára a pophimnusz egyszerre lett áldás és átok is. Egyrészt hatalmas lendületet kaptak, innentől kezdve mindenki tudta, hogy mi fán terem a Yonderboi-ból kivált Zságer Balázs és zenekara, és tisztában lett ezzel a német Radioeins hallgatósága, a Daft Punk menedzsere és José Padilla spanyol DJ is. Ugyanakkor a Žagar talán azóta sem csinált ennyire rádióbarát dalt, amit rendre számon is kérnek tőlük. Mikor lesz már Wings of Love 2? – hangzik általában a követelés, de Zságerék mindig azt mondják, hogy ilyen nem lesz, nem fogják magukat a frekvenciák kedvéért lemásolni.

Talán jobb is így: a Wings of Love mára egy korlenyomat, megismételhetetlen. Szimbóluma mindannak, ami a kétezres évek boldog és termékeny elejének zenei pezsgését jellemezte Magyarországon, amikor a Magyar Rádióban egy inspiráló szemléletváltásnak köszönhetően létrejött az izgalmas zenei felfedezetteket bemutató MR2-Petőfi Rádió, repertoráján Yonderboi-jal, Péterfy Boriékkal, Anima Sound Systemmel, Heaven Street Sevennel, Supernemmel, MR2 akusztikkal, és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mennyi mindennel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top