Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Néhány hónappal nőtt a magyarok várható élettartama

Még mindig nem ütjük a 2014-es szintet, de így is nőtt egy kicsit az előző, mért adatokhoz képest a magyarok várható élettartama. Átlagosan 75,9 évre számíthatnak jelen állás szerint a megszülető magyar babák.

Tavaly kissé nőtt, az előző évi 75,7 évről 75,9 évre emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon, de még így sem sikerült elérni a 2014-es szintet, ami 76 év volt – írja a Világgazdaság hétfőn a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott adatok alapján. Ráadásul az európai átlagtól is el vagyunk maradva, ami 80,6 év volt 2015-ben.

Magyarországon a nők még mindig jóval hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak: körükben tavaly 79,2 év volt a várható élettartam, míg a férfiaknál csak 72,4 év.
A lassú növekedés és a tartósan alacsony születésszám ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon az átlagéletkor tovább növekedjen: idén a nők átlagéletkora már 44,4 év, a férfiaké pedig 40,2. Öt év alatt mindkét nemnél egy évet emelkedett ez a szám.

A cikk ugyanakkor kitér arra is, hogy a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága szempontjából fontos indikátorok egyre rosszabb számokat mutatnak: az idei évre a KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a népesség eltartottsági rátája megközelítette az 50 százalékot, ami csúcsot jelent. Az öregedési  index, amely a 14 éves és ennél fiatalabb népességre jutó idősek (65 évesek és annál idősebbek) arányát mutatja, idén 128,8-re emelkedett.

Címlap

top