Magyarország kúl

Avantgard és képvers – 50 éve halt meg Kassák Lajos

Kassák Lajos 1887. március 21-én született és 1967. július 22-én halt meg, pontosan ötven éve. Az évforduló alkalmából röviden áttekintheted az életútját.

Ma 50 éve, hogy elhunyt Kassák Lajos, aki a pályáját lakatosinasként kezdte, autodidaktaként művelődött és részt vett a a szocialista mozgalomban. 1909-ben gyalogosan, vándormunkásként bejárta Nyugat-Európát, eljutott Párizsig, később pedig az úton szerzett élményeiből született meghatározó műve az Egy ember élete címmel, ez a Nyugat hasábjain jelent meg.

Kassák Lajos Forrás: kieselbach

A munkásmozgalom és nyugat-európai útja hatására alakult ki avantgárd, művészeti forradalmat hirdető esztétikai felfogása, ami meghatározta a munkásságát. Több fontos folyóiratot is megjelentetett, amelyekben a fotók, a versek és a képversek is fontos szerepet kaptak.

Kassák Lajos egyik képverse, megjelent a Világanyám című kötetben. Forrás: irodalmiradio

A 20. századi magyar költészet és a magyar irodalmi avantgard egyik fő műve Kassák Lajos A ló meghal a madarak kirepülnek című verse. Az epikus elem alapja a valóságos életrajzi tény, az 1909-es nyugati csavargás, az út Párizsba és a hazatérés. Mindezt az az emlékező tudat idézi fel.

 

A Wikipédia, Kassák magánéletére vonatkozó fejezete szerint a költő a nőkkel való viszonyát sajátosan élte meg: egyetlen gyermekét (a kislány korán meghalt) soha nem látta, a gyermek anyjával a szülés után megszakította a kapcsolatot. Első feleségét, a nála két évvel idősebb Simon Jolánt (Simon András és Hazafi Margit leányát), még 1908-ban, 21 évesen ismerte meg, azonban csak húsz évvel később vette nőül. Mivel Kassáknak munkája és pénze nem volt, míg nem ismerték el költészetét, Simon tartotta el, szerény keresetéből támogatva a költő folyóiratainak kiadását. 1938-ban viszont Simon Jolán öngyilkosságot követett el, a tragédiában nem kevés szerepe volt Kassák zilált szerelmi életének, más nőkhöz írt költeményeinek. Kassák második felesége a nála 27 évvel fiatalabb Kárpáti (Karpeles) Klára volt, vele 1946-ban kötött házasságot. Klárától elhidegült, de az asszony mindvégig kitartott mellette, sőt halála után az emlékéhez sem maradt hűtlen.

 Még több tartalom irodalom témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top