Magyarország kúl

Három magyar film is kijutott a szarajevói filmfesztiválra

Két rövidfilm és egy egészestés dokumentumfilm került ki a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjába magyar alkotóktól. A régió egyik legfontosabb filmes szemléjén korábban olyan haza rendezők mutatkoztak be, mint Till Attila vagy Zomborácz Virág.

A Spartathlonról, a világ egyik leghíresebb és legkeményebb, 246 kilométeres ultramaratoni futóversenyről szóló Ultra című dokumentumfilm is bekerült az A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjába. A filmet a sokszoros ultramaraton-teljesítő Simonyi Balázs rendezte, egészestése azonban nem csak az ő küzdelmét mutatja be, de rajta kívül még néhány, más-más okokból futó amatőr kálváriáját is.

Az HBO GO-n jelenleg is nézhető, egészen inspiráló és felemelő film mellett két másik magyar alkotás is ott van az élvonalban: a szarajevói filmfesztiválnak ugyancsak a versenyprogramjában mutatják be Szabó Virág rövidfilmjét, a Wellnesst, és Kölcsey Levente Zabigyerek című alkotását.  Előbbit Magyarországon a Friss Hús rövidfilmfesztivál közönsége láthatta először márciusban, a Zabigyereknek viszont Bosznia-Hercegovina fővárosában lesz a világpremierje, eddig csak egy szűk réteg láthatta azt a Színművészeti Egyetem vetítésein.

Az első szarajevói filmfesztivált 1995-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a négyéves háborús időszak után helyreállítsák a város korábbi pezsgő, nemzetközi kulturális életét. A fesztivál, amely az elmúlt több mint két évtizedben az egyik legfontosabb nemzetközi filmes eseménnyé vált, elsősorban a közép-kelet-európai régió filmművészetére koncentrál. Korábban  Kárpáti György Mór, Nagypál Orsolya, Till Attila és Zomborácz Virág is itt mutatkoztak be rövidfilmjeikkel. A filmfesztiválra idén több mint 500 filmet neveztek, a versenyprogramba viszont ennek csak a töredéke került. Az eseményt augusztus 11. és 18. között rendezik meg.

Nem olyan rég Szimler Bálint és Rév Marcell  filmsikeréről is írtunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top