nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Szenzációs dinólelet a Bakonyban

Szenzációs dinólelet a Bakonyban

A Bakonyban talált dinófog azt jelentheti, hogy a Sauropodák végig jelen volt Európában a kréta időszakban, csak nem találták meg a maradványaikat.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Egyedülálló késő kréta kori leletet találtak az őslénykutatók a Bakonyban. Bár csak egyetlen fogról van szó, ez egy olyan dinoszauruszcsoport maradványát képviseli, amelyet eddig egyáltalán nem ismertünk a kontinensünkről ebből az időszakból – írta az Origo. A lelet arra utal, hogy a Sauropodák egy csoportja végig jelen volt Európában a kréta időszakban, csak a maradványaik ritkán őrződtek meg.

A felfedezést az ELTE Dinoszaurusz Kutatócsoportja a Bakonyban lévő iharkúti lelőhelyen tette. Ősi Attila és kollégái a Scientific Report folyóiratban azt írják, hogy a lelet egy olyan időszakból származik, amelyből még nem találtak bizonyítható Sauropoda fosszíliákat Európában.

Az iharkúti ásatás helyszíne. Fotó: Magyardinoszaurusz.hu

A növényevő Sauropodák a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok voltak, legkisebb példányaik is öt-hatméteresre nőttek, a legnagyobbak feje pedig 17 méterrel a magasodott a föld fölé, és bizonyos fajok tömege akár a 60-80 tonnát is elérte. A legismertebb ide tartozó faj az Apatosaurus, a Brachiosaurus, a Diplodocus vagy a törpenövésű erdélyi Magyarosaurus.

Kapcsolódó cikkek:

Az NLCafé keresi az Év Női Startupperét!
3 erős nő, 3 szuper ötlet, 3 vállalkozás! Téged ki inspirál a legjobban?

SZAVAZOK!

Megosztás Facebookon