Magyarország kúl

Török Ferenc 1945 c. filmje a legjobb rendezés díját kapta Berlinben

1945 című filmjéért a legjobb rendezés díjával Török Ferencet méltatta a kritikusok zsűrije a 23. Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválon.

A nagyszabású fesztivál július 2-11. között 14 helyszínen 44 filmet vonultatott fel, melyek 4 kontinensről érkeztek. A filmkritikusokból álló zsűri indoklásában kiemelte, hogy az 1945 „westernfilmeket idéző fekete-fehér képei már a kezdettől fogva lebilincselik a nézőt. Már most úgy érezzük, hogy ez a film a nagy klasszikusok közé kerül.”

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Filmes hírek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top