Magyarország kúl

Kaput nyitnak Budán a friss dunai szélnek

Két és fél hektáros, hatalmas új park építését kezdik meg Budán. A Millenáris bővítésének köszönhetően végre friss levegőhöz fog jutni Budapest egyik legszennyezettebb környéke. 2019-ben már az új zöldövezetben sétálhatnak a fővárosiak.

A héten indul a Millenáris Park bővítését célzó fejlesztés utolsó hulláma – írja a We Love Budapest. Ennek jegyében egy csaknem 2,5 hektáros park fog létesülni a Millenáris mellett, ahova több mint háromszáz előnevelt lombos fát ültetnek majd, játszóteret építenek és egy száz méter hosszú, húsz méter magas, folyósószerű lugas fogja eltakarni a park mellett lévő Mammut bevásárlóközpont bartáságtalan hátsó falát. A napelemeket és két kávézót is magában foglaló – a tervek szerint 2019-re megépülő – új park gyakorlatilag egybe fog olvadni a Millenárissal, mivel a két területet eddig elválasztó Fény utcai forgalmat a bővítés jegyében a föld alá fogják terelni. A park alatt pedig egy 500 férőhelyes, egy tucat elektromos autótöltővel felszerelt mélygarázst is építenek – tulajdonképpen ez lesz a bővítés első lépése is (képek erre).

A hatalmas zöldfelület létrehozására azután kerül sor, hogy végül nemcsak az egykori Gazdasági Minisztérium monstrum szocialista épületét bontották le, de a hozzá tartozó két másik épületet is, egy turbinatesztelő épületet és a Ganz-csarnokot. Ezek eltakarításával a város lehetőséget adott annak, hogy az erősen szennyezett levegőjű Széll Kálmán tér és környéke fellélegezzen: a nyolcemeletes minisztérium vasbetonja ugyanis szó szerint lefogta a friss dunai szél áramlását.

Nem véletlen, hogy a szélfogók lebontásával a légáramlatoknak ismét szabad utat engedő projektet Millenáris Széllkapunak nevezték el, amely egyben utal a közeli forgalmi csomópont nevére, a Széll Kálmán térre is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top