nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Nyolcvan éve eltűnt értékes dokumentum került elő Egerben

Nyolcvan éve eltűnt értékes dokumentum került elő Egerben

Az Egri Főegyházmegyei Levéltár munkatársai, Kracker János: Krisztus feltámadása című művéről készült akvarell másolatára bukkantak.
Papp Noémi
Papp Noémi
f Ajánlom

Egyedülálló dokumentum került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, amely az Egri Érseki Palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskóját ábrázolja.

Jelenleg az id. Stornó Ferenc által készített festmény, a gyermek Jézus és Keresztelő Szent János találkozását ábrázoló freskó látható az Érseki Palota magánkápolnájában. Az eredeti, Kracker János Lukács festette, Krisztus feltámadását ábrázoló alkotás elpusztult.

Köves-Kárai Petra művészettörténész az Urbán Márta levéltáros által fellelt dokumentum kapcsán elmondta: a püspöki palota magánkápolnájának freskóját Kracker János Lukács készítette, ez volt az első egri munkája. Az 1764-re elkészült alkotás néhány évtized után tűzvészben elpusztult. A freskó másolatát, melyet Franz Hauptmann készített 1816-ban, utoljára Szmrecsányi Miklós láthatta, a múlt század harmincas éveiben írt művében említi is. Az ábrázolás stílusa, alakjainak megformálása jól illik a Kracker-életműbe, így kétségtelen, hogy az eredetiről készült másolat került elő.

A régóta elveszettnek hitt akvarellt a nagyközönség a július 30-ig meghosszabbított Kracker-kiállításon láthatja.

Múzeum hűvöse

Megosztás Facebookon