Magyarország kúl

Gyufából készülnek a legszebb magyar épületek

Szűcs Pál gyufaszálakból építi fel a legszebb magyar kastélyokat. Most épp a Stefánia Palotán dolgozik.

Eleinte, azaz a hetvenes években képzeletbeli utazások és képeslapok nézegetése inspirálta Szűcs Pált, ekkor még a külföldi utazás kevesek kiváltsága volt. A pécsi illetőségű, nyugállományú alezredes olyan hobbit keresett, amihez türelem, kitartás, szépérzék és fantázia kellett.

A kastélyokat üvegbúra védi /Fotó: Szűcs Pálné

Az első gyufaépülete az Eiffel torony volt, 1976-ra készült el vele, és két év munkát feccölt bele. Alkotás közben persze rájött, hogy minél jobban ismer egy épületet, annál jobban sikerül a makett is. A magyar kastélyok, paloták megépítése lett a szenvedélye.

A mikosdpusztai kastély készen

“Épp most kanyarodok ki Székesfehérvárról – mondta a Magyarország Kúlnak. – A kisfaludi kastélyt fotóztam, az lesz a következő építményem. Most még a Stefánia Palotán dolgozom, 2018 elejére talán be is fejezem. Már most 7-8000 gyufaszálnál tartok, azt hiszem, ez életem legbonyolultabb épülete. Hét hónappal ezelőtt magam sem gondoltam volna, hogy ilyen kacifántos. A lépcsője rafinált, kacskaringós. Egy egyenes fal alig akad benne, az ablakokat triplán kell megalkotnom.”

Épül a Stefánia Palota

Pál nyáron dolgozik a legtöbbet, ilyenkor akár 8-10 órát is a szobájában tölt és épít. Az ablak előtt dolgozik, ott van igazán világos. Egyedül az ebédnek van szigorú ideje, és az sem maradhat el, még a legnagyobb hőségben sem, hogy utána sétáljon egyet a feleségével.

“Muszáj mozognom, egész nap ülök, görnyedek. Sokszor mondták már nekem, hogy türelemből duplán kaptam, de ez igaz is, mert ehhez a munkához sok türelemre van szükség. Nyáron nagyon jó a természetes fény, ha estére elfáradok, akkor jöhet az előkészítés: egyesével töröm le a foszfort a gyufaszálak végéről. Csak barna fejű gyufát használok.”
Na de honnan van ennyi gyufa? “Legutóbb egy kiállításom után olvasott rólam valaki, és felhívott, hogy húsz éve őrizget egy zsáknyi gyufát, kérem-e – mondja Szűcs. – Így ismertem meg Csik Lászlót. Korábban egy óvodában dolgozott, ott építgettek a gyerekek ezt azt gyufából, aztán ki akarták dobni, de ő hazavitte. Mégsem volt szíve eltüzelni a kazánban, félretette. Aztán a legjobb helyre került, azaz hozzám. Ebből épül fel a teljes Stefánia Palota.”

Ebből a zsáknyi gyufából lesz készen a legújabb, a Stefánia Palota

Pál minden egyes épületet alaposan körbejár, mielőtt megtervezné. Saját fotókat készít, hiszen a legapróbb részletességgel épít meg mindent. Most a palota ablakaival babrál – körablakok, beugrók, virág, levél díszítések lassítják a haladást. 21.000 gyufaszálra biztosan szükség lesz, hogy teljesen elkészüljön. S ha így lesz, akkor biztosan kiállításra is kerül – eddig a fővárosban, Pécsett, a szülővárosában, és Székesfehérváron volt vendég a kastélyaival, de bárhol szívesen megmutatja őket.

Kastélyok, erkélyek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top