Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Bivalyokra bízták a nádas karbantartását Bakson

Húsz bivaly érkezett Baksra, hogy segítsenek a faluba is benyúló, egyre terjeszkedő nádas visszaszorításában.

A Csongrád megyei Bakson, a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években. Ez nemcsak tűzvédelmi szempontból aggályos, hanem kiváló rejtekhelyet jelentett a garázdálkodó rókáknak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a tél végén lezúzatta a nádas nagy részét, kivéve ott, ahová a mélyebb víz miatt a gép nem tudott bejutni. Ez azonban még nem jelentett végleges megoldást, ezért bivalyokkal ritkítanák a megmaradt nádast, illetve akadályoznák meg a növények növekedését.

Fotó: Kistelekjárás.hu

„Baks Önkormányzata fontosnak érezte, hogy a nemzeti parkkal együtt hosszútávon is fenntartható megoldást találjon, úgy, hogy közben a természeti értékeink sem sérülnek – mondta Búza Zsolt, Baks polgármestere. – A bivalyoknak karámot építünk, a nemzeti parktól kapott villanypásztort kihelyezzük, és az állatok őrzésére, ellátására egy fő gulyást is biztosítunk.”

Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park területkezelési igazgatóhelyettese azt mondta: a nemzeti park Kígyósháti Állattartó Telepéről érkezett húsz bivalytinó nem csak a nádas gyérítését és folyamatos karbantartását végzi majd el, de helyreállítják a vizes élőhelyet is a 20 hektáros területen.

Fotó: Kistelekjárás.hu

A holtág partját rövid füvű legelővé, a nádas egy részét nyílt vizes területté teszik. Utóbbi miatt várható az egykori madárvilág részbeni visszatelepülése is.

A nemzeti park több helyen is folytat élőhelykezelést bivallyal. A pusztaszeri Vesszős-székre 2004-ben kerültek ilyen állatok. Ott egy teljesen benádasodott szikes tavat sikerült helyreállítaniuk, és nyílt vizű, madarakban gazdag élőhellyé alakítaniuk.

Kapcsolódó cikkek:

Címlap

top