Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Sport szelet kívánok! Elrajtolt a Kékszalag vitorlásverseny mezőnye

Jól vitorlázható szél várható a csütörtökön 9 órakor elrajtolt Kékszalag vitorlásversenyen, de akár zivatarok is lehetnek. A legnagyobb esélyes a magyar fejlesztésű Opel Fifty-Fifty katamarán.

Csütörtökön 9 órakor elrajtolt Európa leghosszabb távú vitorlás versenye, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj mezőnye. A versenyre idén 526 hajó nevezett, amelyek a Balatonfüred előtt kitűzött mintegy hat kilométeres rajtvonalról Balatonkenese irányába indultak, hogy teljesítsék a légvonalban 155 kilométeres távot.

A verseny állása

11 óra körül Siófoknál Litkey Farkas állt az élen Festipay nevű katamaránjával, őt mintegy három perces lemaradással a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty követi. Az eredmények a Kékszalag Facebook-oldalán folyamatosan frissülnek, de a vitorlásokba szerelt GPS-ek révén valós időben is látható, ki hol hajózik éppen.

A további útvonal Siófok, majd a Tihanyi-szoroson át Keszthely, ahonnan a hajók a balatonfüredi célba vitorláznak vissza.

A mezőny a rajt után Balatonfüred közelében. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Reggel a térségben gyenge volt a légmozgás, ám az előrejelzések szerint a verseny további időtartamára jól vitorlázható szél várható. Elképzelhető, hogy lesznek zivatarok is, amelyek erős szelet is hozhatnak, de éjszakára már inkább gyenge szeleket jósolnak a meteorológusok.

A verseny legnagyobb esélyese a magyar fejlesztésű Opel Fifty-Fifty katamarán, ám ahogy Litkey Farkas, a verseny tizenkétszeres győztese fogalmazott:

„aki a Fifty-Fiftyt legyőzi, megnyeri a Kékszalagot”.

Több olyan hajó is van, amely képes lehet erre. Köztük van Litkey Festipay nevű katamaránja, az RSM nevű víz feletti szárnyalásra is alkalmas kéttestű hajó, vagy az Extreme Sailing Team 40 lábas vitorlása.

A Fifty-Fifty nevû kétárbocos, magyar építésű katamarán. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Sőt, indul a versenyen a két évvel ezelőtti győztes svájci Safram csapata is, valamint a Black Jack nevű magyar katamarán a sokszoros világbajnok német Roland Gäbler kormányzásával.

Kövesd élőben a versenyt!

A Kékszalag Erste World Nagydíjon azonban nemcsak a leggyorsabb hajók versenyeznek. Több mint harminc osztályban indulnak, akik vállalják ezt a komoly erőpróbát, amelynek során nemcsak egymással, hanem az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük. Ez csak alapos felkészüléssel és kitartással sikerülhet.

A háttérben Tihany. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az első hajókat kora délutánra várják a balatonfüredi célban, a jelenlegi Kékszalag-rekord 7 óra 13 perc 57 másodperc. A verseny szombaton kilenc óráig tart.

Kapcsolódó cikk:

Címlap

top