Magyarország kúl

Megvan az egykori Kossuth szoborcsoport egyik kőtáblája

A zalaegerszegi felszabadulási emlékmű elbontásakor megtalálták a budapesti Kossuth szoborcsoporthoz tartozó eredeti kőtáblát.

Az eredeti Kossuth szoborcsoportot 1927. november 6-án avatták fel a budapesti Kossuth téren. A műalkotást a Rákosi-korszakban melankolikusnak találták, ezért 1951-ben elbontották. A szobrokat egy ideig a Kerepesi temetőben őrizték, majd 1959-ben Dombóvárra vitték, mondta el Káli Csaba, a megyei levéltár igazgatóhelyettese. A kőtáblát a felszabadulási emlékmű alatt találták meg, amit életveszélyes állapota és a műszaki szakvélemény alapján az önkormányzat idén lebontatott. A kőtábla restaurálásával nemrég végeztek, a relikviát a tervek szerint nem a fővárosban, hanem a megyeszékhelyen állítják ki – derült ki a zalaegerszeg.hu oldalon.
A dombormű hátoldalán jól olvashatók Petőfi Sándor: Élet vagy halál! című versének kezdősorai: „A Kárpátoktul le az Al-Dunáig / Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! / Szétszórt hajával, véres homlokával / Áll a viharban maga a magyar.”

Fotó: Seres Péter – zalaegerszeg.hu

Megtalálták

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top