Magyarország kúl

Újra kinyit a 300 éves pécsi patika

Patikamúzeumként várhatóan még az idén nyáron újra kinyit az 1697-ben alapított pécsi Szerecsen Patika, vagy másik nevén a Sipőcz gyógyszertár.

Kis megszakításokkal több mint 300 évig működött Pécs szívében a Szerecsen Patika. Először természtesen gyógyszertárként üzemelt, majd múzeumként, és most ismét megnyitják – közölte a Pécs Ma. Az önkormányzat úgy döntött a legutóbbi ülésén, hogy a gyógyszertár a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe kerül, és Sipőcz Patika Múzeumként működik tovább. Várhatóan még idén nyáron ki is nyit.

A Szerecsen volt a város első nyilvános „apotékája”, amelyet 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János „ad Aethiopem zum Mohren” néven a város főterén. 1711-ben anyagi gondok miatt bezáratta, ám egy évvel később a város maga nyitott egy újat. Nevét a homlokzaton található szerecsen szoborról kapta.

Az évszázadok során a tulajdonosok sűrűn váltották egymást. A Szerecsen Patika élére 1851-ben állt Sipőcz Ferencet. Őt Sipőcz István követte 1857-ben. A legendás patikárius az „őspatika” alapításának 200. évfordulójára, 1897-ben nyitotta meg újra a Szerecsen Patikát az Apáca utca 1. szám alatt, ahol tulajdonképpen már a 18. század vége óta, 1764 óta működött egy kisebb üzlet, szintén gyógyszertárként.

Sipőcz István egészen 1899-ig vezette a boltot, őt vője követte, Frank-Fónagy Sándor, majd 1926-tól unokavője, Jónás Géza. 1950-ben államosították az üzletet, Csak 1990-ben nyitották ki újra mint patikamúzeumot. 2010-ben viszont be kellett zárni az alacsony látogatószám miatt. A következő évben újranyitották turisztikai céllal, de a bérlő 2017 februárjában bezárta boltot.

A patikának nem csak a múltja, de berendezése is igen gazdag. Ma már műemléki védettséget élvez a neorokokó bútorzat, és jellegzetessége a patikának a 1884-ben felállított Szerecsen-kút, amely Zsolnay Gyula szobrász munkája.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top