Magyarország kúl

Cambridge-ben, Oxfordban tanulnak tovább a szegedi zseniosztály végzősei

Gimnáziumi rekordot döntött a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős matekos osztálya: 12. M-esek érettségi átlaga 4,98 lett. Így már nem is olyan meglepő, hogy a diákok fele angol elitegyetemekre megy továbbtanulni.

Eddig 4,96 százalék volt az érettségin megszerzett jegyek legjobb átlaga egy osztályban. Ezt a rekordot überelte idén a 28 fős végzős matekos osztály a szegedi Radnóti gimnáziumban, ahol a 146 érettségi osztályzatból csak három négyes jött össze, a többi mind ötös volt. Mégpedig úgy, hogy a jegyek egyharmada emelt szintű vizsgán szerzett jegy. Így jött ki a 4,98-os átlag, ami – írja a Délmagyar – az országban is minden bizonnyal egyedülálló.

A zseniosztály közel fele ezzel a tanulmányi eredménnyel nem is akar itthon maradni, hanem angol elit egyetemeken – Cambridge-ben és Oxfordban – tanul majd tovább. A lapnak az egyik 12.M-es diák, Williams Kada – aki mellesleg idén megnyerte az Amerikai Matematikai Diákolimpiát – azt mondta: azért jelentkezett Cambridge-be a Trinity College-be, mert a világon ott a legerősebb a matematikaoktatás, és így ősztől ő is a világ legjobbjaival tanulhat együtt.

Rajta kívül még négyen szintén a Cambridge-ben tanulnak tovább, egy diák pedig Oxfordban, a Queen’s College-ban folytatja. További négy tanuló más európai elitegyetemekre nyert felvételt.

A diákoknak első körben írniuk kellett egy motivációs levelet, amelyben a versenyeredményeik felsorolása mellett arról kellett vallaniuk, hogy miért érdekli őket a matematika. A második körben személyes interjúra hívták őket, a harmadik körben pedig tesztet írtak. A szegedi diákok elmondták, hogy Cambridge-ben és Oxfordban szociális alapú ösztöndíjat kapnak majd, ami nem kevés, hiszen az angol átlag a zsinórmérték.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top