Magyarország kúl

Ismét előkerült a bihari márna

A tudomány előtt korábban ismeretlen, tavaly januárjában leírt új halfaj, a kizárólag Körös-vízrendszerben honos bihari márna (Barbus biharicus) egy újabb példánya került elő Békés megye északi határrészén a Sebes-Körösből.

A héten a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei tettek látogatást Békés megye északkeleti régiójában, ahol a Sebes-Körös országhatárhoz közeli felső szakaszán  halfaunisztikai vizsgálaton vettek részt – írta a Khesz.hu. Sallai Zoltán, aki a továbbképzést tartotta a nap végén sok ismert halfajta mellett bihari márnát is mutathatott. Szembeötlő faji bélyeg, hogy a bihari márna farok alatti úszója hátrasimítva majdnem eléri a farokúszó tövét, míg rokonáé meg sem közelíti azt. Az elektromos halászgéppel történő terepi analízis eredményeként több olyan halfaj egyede is közszemlére kerülhetett, amelyek kiválóan reprezentálják a Sebes-Körös hazai felső szakaszának egyedi és gazdag fajállományát. Többek között a különleges bihari márna is.

Halak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top