Magyarország kúl

Mostantól vigyáz ránk a Balaton-parti Baywatch

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei figyelik a Balaton partot. Budapesten mutatták be, hogy mi történik, ha baj van – ott voltunk a Lánchíd alatt.

Egy lány vérző orral fekszik a parton, kiesett a hintaágyból, félig eszméletlen, félig sokkos állapotban szaladnak oda hozzá az önkéntesek. Törésgyanús karját befáslizzák, orrát bekötözik; éppen hogy kezd megnyugodni, amikor hólyagos égési sérülésekkel a karján rohan ki egy másik fiatal lány a közeli lángossütőből. Neki a karját fújják le és kötözik be.

Fotók: Neményi Márton

Egy kicsit odébb egy nő ernyedten fekszik egy nyugágyban, testtartása, légzése a szakavatott szemnek messziről gyanús: valószínűleg elájult. Oldalfekvésbe teszik, élesztgetik, mellette pedig egy fantomot  (így hívják a végtagok nélküli, de anatómiailag azért többé-kevésbé pontos gyakorlóbábot) élesztenek újjá.

Azért játszották el mindezt a sajtó kedvéért, mert az ilyen helyzetekre is fel kell készülnie az önkéntes parti mentőknek, és persze az átlagos dolgokra is, mint például a kagylóvágás, a rovarcsípés, az esések, a rándulások, az izomgörcs, vagy a rosszul sikerült hasasok.

Péntektől egész nyáron a Vöröskereszt a magyar Baywatch: a szervezet háromszáz önkéntese őrzi majd a balatoni fürdőzőket, figyel a biztonságukra, ha pedig baj van, közbelép, ellát, ha kell, életet ment. Tizenkét település 18 strandján – a Balaton legnépszerűbbjein – lesznek jelen elsősegély-felszerelésekkel, mobilapplikációval, a strandok és az önkormányzatok támogatásával. A strandok listáját itt találjátok.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat nevű kezdeményezése már bizonyított: tavaly 2710 “bevetésük” volt az önkénteseknek, egyszer életet is mentettek. Igaz, sokkal több önkéntesre lenne szükség, a mostani háromszáz aligha figyelhet mindenre és mindenkire. A Szolgálat adományokból működik, fele részben cégektől, önkormányzatoktól kapnak pénzt és eszközöket, fele részben pedig a lakosságtól:

az 1359-es szám tárcsázásával segíthetjük őket 250 forinttal.

Elsősegély- és vigasztalócsomagokat (utóbbiakat a gyerekeknek, bár nyilván előfordul, hogy kivételt tesznek) például a Paksi Atomerőműtől kapnak, telefonokat és mobilnetet a Telenortól, esetnapló applikációt pedig a Synapteltől. A MÁV pedig 90 százalékos kedvezményt ad az önkénteseknek.

Mivel a strandolók jó része Budapestről érkezik, ezért a Vöröskereszt most a fővárosba hozta a Balaton-partot: a Lánchíd alatt játszották el az önkéntesek a fenti jeleneteket profi imitátorokkal. Utóbbiak a balesetek pszichológiájából felkészült, sminkes, maszkkészítő képzést végzett “színészek”, akik teljes odaadással, hitelesen eljátszanak bármit a felszínes sérülésektől a végtag-leválásokon át az ájulásig.

Kemény munka az övék, ők készítik saját sérüléseiket, a sebekről és a művérről is gondoskodniuk kell, egy-egy “jelenet” kedvéért pedig órákig fekszenek a földön, ha arra van szükség. A Lánchíd alatti gyors szimuláció csak némi ujjgyakorlat volt egy teljes, több napos, összetett gyakorlathoz képest.

A gyakorlat sikeres volt, a függőágyból kiesett lánynak varázslatosan összeforrtak a csontjai, a lángosos összeégett karja meggyógyult, az ájult hölgy magához tért, csak az a szegény fantom nem éledt újjá sehogy sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top