Magyarország kúl

Flamingóbébik születtek a Fővárosi Állatkertben

Az elmúlt néhány héten egymás után keltek ki a flamingófiókák. Jelenleg tizenöt apróság cseperedik, de továbbiak kikelésére is lehet számítani. A néhány hetes fiókák szürkés színű, pihés tollazatot viselnek, és egészen különleges módon táplálkoznak.

Idén kissé késve jöttek világra az első flamingófiókák , hiszen normális körülmények között már májusban totyognak az apró gázlómadarak, sőt, volt olyan eset, hogy az év legelső fiókái már április végén előbújtak a tojásból a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén azonban az április kissé szélsőséges volt a havazással.  Jelenleg tizenöt fióka cseperedik a flamingóknál, közülük a tizenhárom legidősebb már az azonosító chipet is megkapta. Néhány tojáson azonban még most is kotlanak a felnőttek, így az elkövetkező napokban további fiókák kikelésére lehet számítani. A kikelt flamingófiókák egészen mások, mint a felnőttek: nemcsak kisebbek, hanem teljesen máshogy néznek ki.

Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre oly jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek. Ez  azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe. A flamingók hat faja közül az Állatkertben a rózsás flamingót (Phoenicopterus roseus) láthatja a nagyközönség.

Állati hírek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top