Magyarország kúl

Hahó, fiatalok! Ki akarja ingyen körbevonatozni Európát?

Kísérleti programot indított az EU: 68 magyar fiatal kaphat ingyen vonatjegyet Európába. A kivételes lehetőségre a hónap végéig tudtok pályázni.

A hónap végéig pályázhatnak az érintett magyar iskolák és diákok az ingyenes InterRail-bérlet alapötletére épülő uniós utazási támogatásra. A lehetőséggel a kísérleti időszakban 68 fiatal juthat ingyenes uniós országokba érvényes menetjegyhez Magyarországról – közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

A kísérleti szakaszban a két és félmillió eurós (mintegy 775 millió forint) költségvetésű Move2Learn programban a jegyeket azok az iskolák, osztályok és diákok nyerhetik el, akik részt vesznek az európai eTwinning projektben és június 30-ig regisztrálják erre vonatkozó pályázatukat.

A programban legalább 5000, 16 évesnél idősebb fiatalnak nyílik lehetőség arra, hogy – egyénileg, vagy az osztályukkal közösen – külföldre utazzanak. Főleg kisebb csoportok adták be a jelentkezésüket, de akadnak húszfős osztályok is. A nyerteseknek 2017. augusztus 1. és 2018. december 31. között kell legfeljebb két hétre utazniuk Európában.

A kísérleti program után – az eredeti elképzelés szerint – minden tizennyolcadik életévét betöltő európai fiatal egy huszonkét napos ingyenes InterRail-bérletet kapna, amellyel bejárhatja az EU országait. A tesztidőszak tapasztalatai alapján döntik majd el, hogyan tudják tovább bővíteni az érintettek körét és fenntartható pályára állítani a programot – közölte a képviselő.

(MTI)

Szintén vonat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top