Magyarország kúl

Összefogtak, hogy egy családnak legyen hová mennie

Magyarországon ma többen laknak átmeneti otthonokban, lakhatási nehézségekkel küzdenek. Egy négytagú család sorsa azonban jóra fordult.

A XIV. kerület egyik eddig csendesen álló felújítandó bérlakása megtelt élettel, mert a zuglói önkormányzat, a Habitat for Humanity, a Procter&Gamble és a SZÉRA együttműködésének köszönhetően itt újul meg egy szociális bérlakás egy jelenleg átmeneti otthonban élő 4 tagú család számára. Több olyan lakás van ugyanis az önkormányzat tulajdonában, ami bár üres, de műszaki állapota miatt már nem felel meg, hogy valaki ott lakhasson. A Habitat for Humanity üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásokat újít fel a rászoruló családok számára, kifejezetten önkéntesek és támogatók segítségével.

Falbontás – régiből újat

A családok átmeneti otthonai csak keveseknek nyújtanak megoldást: ma hazánkban 150 család átmeneti otthona működik összesen közel 3900 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények. Ezek az otthonok mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem ajánlhatnak tartós megoldást” – mondta el Kelemen Gábor, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) által fenntartott családok átmeneti otthonának intézményvezetője.

A felújítás egyik fázisa

A leendő lakók jelenleg egy a SZÉRA által üzemeltett átmeneti otthonban élnek. A felújítási munkálatokat a Habitat építésvezetőinek felügyelete alatt végzik a P&G önkéntes munkatársai, és a család tagjai. A munkálatok során mindig nagyon fontos volt, hogy mindenki védőruhában dolgozzon, különösen tegnap, hiszen pont a bontásokat végezték el: leverték a csempét, falat szedtek ki. Az önkéntes munkatársak a fővárosból, Gyöngyösről, Csömörről érkeztek. Bár egy vállalatnál dolgoznak, de van köztük olyanok, akivel személyesen még sosem találkoztak. Hét férfi és egy három nő együttes erővel tett meg mindent azért, hogy a helyiség lakhatóvá váljon.

Az ablakokra is sor került

Várhatóan az év végéig minden munka befejeződik, és akkor az ünnepekre már saját otthonába költözhet a család.

Egyedül, együtt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top