nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Összefogtak, hogy egy családnak legyen hová mennie

Összefogtak, hogy egy családnak legyen hová mennie

Magyarországon ma többen laknak átmeneti otthonokban, lakhatási nehézségekkel küzdenek. Egy négytagú család sorsa azonban jóra fordult.
Papp Noémi
Papp Noémi
f Ajánlom

A XIV. kerület egyik eddig csendesen álló felújítandó bérlakása megtelt élettel, mert a zuglói önkormányzat, a Habitat for Humanity, a Procter&Gamble és a SZÉRA együttműködésének köszönhetően itt újul meg egy szociális bérlakás egy jelenleg átmeneti otthonban élő 4 tagú család számára. Több olyan lakás van ugyanis az önkormányzat tulajdonában, ami bár üres, de műszaki állapota miatt már nem felel meg, hogy valaki ott lakhasson. A Habitat for Humanity üresen álló, rossz állapotú önkormányzati lakásokat újít fel a rászoruló családok számára, kifejezetten önkéntesek és támogatók segítségével.

Falbontás – régiből újat

A családok átmeneti otthonai csak keveseknek nyújtanak megoldást: ma hazánkban 150 család átmeneti otthona működik összesen közel 3900 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy a lakhatásukat vesztett családok 1-2%-án tudnak csak segíteni ezek az intézmények. Ezek az otthonok mentőövet nyújtanak a hajléktalanság szélére sodródott családoknak, de nem ajánlhatnak tartós megoldást” – mondta el Kelemen Gábor, a Szociális és Rehabilitációs Alapítvány (SZÉRA) által fenntartott családok átmeneti otthonának intézményvezetője.

A felújítás egyik fázisa

A leendő lakók jelenleg egy a SZÉRA által üzemeltett átmeneti otthonban élnek. A felújítási munkálatokat a Habitat építésvezetőinek felügyelete alatt végzik a P&G önkéntes munkatársai, és a család tagjai. A munkálatok során mindig nagyon fontos volt, hogy mindenki védőruhában dolgozzon, különösen tegnap, hiszen pont a bontásokat végezték el: leverték a csempét, falat szedtek ki. Az önkéntes munkatársak a fővárosból, Gyöngyösről, Csömörről érkeztek. Bár egy vállalatnál dolgoznak, de van köztük olyanok, akivel személyesen még sosem találkoztak. Hét férfi és egy három nő együttes erővel tett meg mindent azért, hogy a helyiség lakhatóvá váljon.

Az ablakokra is sor került

Várhatóan az év végéig minden munka befejeződik, és akkor az ünnepekre már saját otthonába költözhet a család.

Egyedül, együtt

Megosztás Facebookon