Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Magyarország kúl

Bővül a fővárosi állatkert

Csütörtökön adták át az új kiszolgáló zónát a Fővárosi Állat- és Növénykert új 7,3 hektárnyi területén, fél év múlva megnyílhat a Holnemvolt Vár, az elkövetkező években pedig a Pannon Park

Az új kiszolgáló zóna a volt vidámparki terület leghátsó, a Hungária körúti felüljáró és a vasút felé eső sarkában, illetve az ahhoz kapcsolódó, az egykori Vidámpark mögötti övezetben terül el. Az irodák már februárban átköltöztek a régi szolgálati épületből (amely a Holnemvolt Vár központi épülete lesz) – áll a budapesti állatkert közleményében.

A Holnemvolt Vár

A korábban Mesevárként emlegetett Holnemvolt Vár a napokban kapta meg végleges nevét. A kisgyerekes családok igényeihez igazított, tematikáját tekintve a magyar mesék állatvilága köré szerveződő, simogató állatkert karakterű, illetve játszóházzal kiegészített bemutatóhelyet részben az egykori Vidámpark területén (annak az állatkert klasszikus területéhez legközelebb eső zónájában), részben pedig olyan területen alakítják ki, amely mindig is az állatkerthez tartozott, de üzemellátási célokra használták. A bemutató komplexum központi létesítménye, a tulajdonképpeni „vár” nem új építmény lesz, hanem az egykori gazdasági udvar Végh Gyula tervezte, 1912-ben emelt szolgálati épülete kap új funkciót.

Látványterv: Zoobudapest.com

A Pannon Park

A Pannon Park az egykori Vidámpark területének nagyobbik részét, nagyjából 5 hektárnyi területet fog elfoglalni. Ebben a tematikus bemutató komplexumban a Pannon ősvadon világát igyekeznek majd feleleveníteni. 10-12 millió évvel ezelőtt még ősi orrszarvúfélék, elefántfélék és más olyan állatok népesítették be a tájat, amelyek ma élő rokonai mind távoli, főként trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. A parkban a kihalt ősállatok ma élő rokonainak és leszármazottainak segítségével idézik majd fel a Pannon ősvadon természeti képét. A Pannon Park tágas szabadkifutóihoz az Állatkert klasszikus területén kialakult gyakorlattal ellentétben nem több kisebb állatház, hanem egyetlen nagyobb, fedett, fűthető létesítmény, lényegében egy fedett park fog tartozni.

Látványterv Zoobudapest.com

A volt vidámparki területnek a Kacsóh Pongrác út felé eső végében, amit már a vidámpark utolsó éveiben is parkolónak használtak, több szintes garázs épül,ami  700 gépjármű részére kínál majd parkolóhelyet, elsősorban az Állatkertbe, illetve a Széchenyi Fürdőbe tartók számára.

Címlap

top