Magyarország kúl

Ha csak egy képet nézel ma meg, ez a süni legyen az

Tavasszal a kertekben megjelennek a sünök - rövid kis lábaikkal, csinos orrukkal futkosnak élelem után. Ha pedig megijednek, csak tüskegombóccá alakulnak. Egerben fotózták ezt a sünit, Sün Sámuel lett a neve.

Egerben kapták lencsevégre ezt a sünit, ahogy a kertben sétálgatott.
Tavasztól őszig könnyű a sünt észrevenni, bár igazán aktív éjszaka szokott lenni. Kis kurta lábaival, hegyes, tetszetős orrocskájával, veszély esetén tüskegombóccá alakuló testével mindig is az aranyos kategóriába tartozott. Gyakran szerepel mesékben, akkor sündisznó néven, almát cipel a hátán, bátor és okos.  Egyéb népies nevei a sül és a tüskésdisznó, sünkutya. A sün aranyos kis teste ne tévesszen meg senkit, éles fogai vannak, a gilisztákat de még a kígyót is könnyen szétharapja. Szereti a cserjés, bokros, nagy fűvel megáldott aljnövényzetet, gyakran már az emberlakta területeken portyázik élelem után kutatva. A sün hasa puha, finom – azért nem érdemes hosszan dédelgetni, simogatni, ha találunk egyet, mert a kullancsok szállítójának is tartják, a vérszívók gyakran itt telepednek meg és potyautaznak. Októberig mi is megfigyelhetjük őket, ha szemfülesek vagyunk és hallgatunk a finom neszekre – amint beáll a hideg idő, téli vackot keresnek és aludni térnek.

Fotó: Vig Lajos, Eger

Fotó: Víg Lajos, Eger

Te is szereted a süniket? Olvass még róluk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top