nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Itt a megoldás a nyári ivóvízproblémára

Itt a megoldás a nyári ivóvízproblémára

Az ország számos pontján, a fővárosban és vidéken egyre több helyen szerelnek fel a piros tűzcsapokra kék csapokat. Ezekből inni lehet, kulacsot megtölteni, enyhíteni a nyári forróságot.
Papp Noémi
Papp Noémi
f Ajánlom

Az elmúlt évtizedekben radikálisan csökkent a közterületen ingyenesen hozzáférhető ivóvíz mennyisége, hőségriadó esetén az adott helyi vízművek illetékesei zacskós ivóvíz osztásával segítik a lakosokat a kánikula átvészelésében. Nincs megfelelő számú ivókút a városokban, illetve a meglévő kutak is jellemzően leromlott állapotúak. Az ivóvízhálózat egyetlen helyen tör fel közterületen az útburkolat fölé, ez pedig a tűzcsap. A tűzcsapokra szerelhető kék csapokat egy diákokból álló csoport találta ki. Néhány évvel ezelőtt az építész karra járó egyetemisták Tudományos Diákköri Dolgozatként álltak elő az ötlettel: alig van köztéri ivókút, oldjuk meg a problémát.

Az Ivócsap Projekt tagjai: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia
Gépészet: Ferenczy Tamás, Ilkei Tamás, Bodnár Gábor

„Sokáig gondolkoztunk, mit lehetne tenni – nyilatkozta a Magyarország Kúlnak Hüttl Sarolta projektvezető. – Aztán megtudtuk, hogy hazánkban a tűzcsapokban is ugyanaz az ivóvíz folyik, mint a lakásokban. Ekkor jött az ötlet, hogy erre kellene felszerelni külön csapot, amiből inni lehet. Az első prototípus a saját zsebpénzünkből fejlesztettük, 2013-ban készült el. Sokan kétségbe vonták az ötletet, ezért kipróbáltuk, működik-e a valóságban. Fesztiválokon teszteltük, óriási sikere volt. Egy nyáron tikkadó ember számára néhány csepp víz nagyon sokat jelent. Később pályázaton is indultunk, ekkor kerültünk kapcsolatba a Fővárosi Vízművekkel, akikkel ma már együttműködünk. Ma már több mint 100 ivóvízcsapot szereltünk fel az ország több pontján.”

Az ívóvízcsap működése rém egyszerű

A csapokat nagyon egyszerű használni, csak meg kell nyomni, a víz 15 másodpercig folyik, aztán magától eláll. A tervezők úgy álmodták meg, hogy a kifolyó vízsugárból kényelmesen meg lehet tölteni egy palackot is. A tűzcsapok a városokban mindenhol jelen vannak, minimum 150 méterenként elhelyezve a közterületeken, az üzemeltetésük is egységes, legtöbbször a helyi vízművek tulajdonát képezik, akik rendszeresen ellenőrzik és karbantartják őket. Zugló első ivócsapja, amit a Thököly út 74. számnál helyeztek üzembe a Fővárosi Vízművek szakemberei az egyik, amit legutóbb szereltek fel. Így már a 14. kerület is csatlakozott a programhoz, de még összesen kilenc olyan ivócsap lesz hamarosan, amit tűzcsapból alakítanak át úgy, hogy a csapok közben a tűzoltásra is alkalmasak maradnak.

Példaképek:

Megosztás Facebookon