Magyarország kúl

Magyarország legszebb tájai: A velencei-tó

A Velencei-tó közkedvelt úti cél, de sajnos sokaknak csak a strandok ugranak be róla. Pedig bőven van itt látni-, járni- és éreznivaló.

A Velencei-tó Fejér megyében, Budapest és Székesfehérvár között, a Velencei-hegység lábánál található. A Balaton és a Fertő tó után Magyarország harmadik legnagyobb tava. Történetét tekintve fiatal tónak számít, “mindössze” 12-15 ezer éve, két párhuzamos törésvonal között alakulhatott ki.

A napfény tavának  is hívják, mert a napsütéses órák száma igen magas, körülbelül 2500 óra évente. Ennek hatására, valamint sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete gyakran eléri a 26-28 °C-ot is.

A Velencei-hegység Velencefürdő felől

A Velencei-hegység Velencefürdő felől Fotó: Susulyka

A Velencei-tó strandjai

A velencei-tó  strandjai sokszínűek. A modern Velence Korzó és Szabadstrand például a tengerpartokat idéző homokos parttal várja a fürödni és napozni vágyókat, ráadásul ingyenes, csak a napozóágyért és a napernyőért kell fizetni. Az Agárdi popstrand nagy területű, rendezett füves strand.  Mint a neve is mutatja, nyaranta minden héten könnyűzenei koncerteket rendeznek itt, ahol a hazai zenei élet legnagyobb nevei lépnek fel. A Gárdonyi Sport Beach öko szemléletű stand, nagy hangsúlyt fektetnek a megújuló energiaforrásokra, mint a napelem vagy a szélkerék. Innen indul minden évben a Velencei Tóúszás és Túratriatlon.  A tó ezeken kívül még rengeteg fizetős és szabad stranddal rendelkezik.

A velencei-tó és a túrázás

A Velencei-tó déli partján fakadó gyógyvíz és a környék védett élővilága egyedülálló értéket képviselnek. A tó és környéke minden korosztály számára, kevésbé edzetteknek is kényelmesen teljesíthető túrázási lehetőségeket kínál, de a versenyszerű országúti és hegyi kerékpárosoknak is kedvelt terepe. Az új építésű kerékpárúton, jelzett túrautakon körbekarikázható táj festői és sokszínű, természeti szépségekben, műemlékekben, kulturális látnivalókban gazdag. A tó északi oldalán található Velencei-hegység túraútjait a lankák kedvelőinek ajánljuk, a déli partot pedig a sík vidék szerelmeseinek.

 

Természeti kincsei miatt a tó és környéke nemcsak nyáron, de az év más szakaszaiban is remek célpont a pihenésre. Ha elég vastag a jég, télen korcsolyázni is lehet a tavon.

 

Pákozdi kirándulás

Ha a Velencei-tónál jársz, érdemes elkirándulni a nem messze található Pákozdra is, aminek a magyar történelem két fontos, győztes csatája fűződik a nevéhez: a törökellenes küzdelmek során 1593-ban megvívott ütközet, valamint az 1848–1849-es szabadságharc egyik legnevezetesebb csatája.

Pákozd a tóparttól mintegy 300–500 méterre húzódik, nyáron hajós túrákat is szerveznek ide a tó melletti településekről. Megtekinthetjük itt a Pákozdi csata emlékművét és vadregényes utcácskákban sétálhatunk.

Még több érdekesség a Velencei-tóról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top