Magyarország kúl

Lencsevégre kapták az éjszakai halálmadarat

Pallasz Athéné szent madara hazánkban amolyan halálmadárnak titulált szárnyas volt, mert amelyik házra éjjel leszállt, ott hamar meghalt valaki. Most nappal fotózták, ami elég meglepő.

„Egy föld alá bevájt természetes madárlesben ültem a Jászságban egész nap, ahová a madaraknak vizet és egeret szoktak kitenni – mesélte a Magyarország Kúlnak Bernát Enikő. – Azt, hogy milyen madárnak lesz kedve arra járni, sosem lehet előre tudni. Tulajdonképpen mi is rókát vártunk nappal, aztán egyszer csak a jellegzetes, sivítós hangjával feltűnt egy kuvik. Nem volt sok időm, mert amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan állt is odébb. Persze a zsákmányt felmarkolta.”

Fotó: Bernát Enikő

A kuvik a bagolyfélék egyik legkülönlegesebb fajtája, és nagyon szeret az ember közelében élni. Mivel éjszakai ragadozó, nappal nehéz meglesni.
A kuvikról sok régi sztori van, az ember szereti, már az ókorban is szerette: Pallasz Athénét (az ókori görög mitológiában a bölcsesség,  a jog, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője)  sokszor ábrázolták vele, később egy négy drachmás pénzérmére is ráverték az alakját.

Fotó: Bernát Enikő

A magyar hiedelemvilágot tekintve inkább negatív dolgokat kapcsoltak a kuvikhoz, mert úgy tartották, hogy megérzi, ha egy házban halálos beteg fekszik, ilyenkor az ablakba, a ház tetejére száll. Ma már tudjuk, hogy a beteg mellett való virrasztás, a mozgás, a fények és az ételek illata vonzotta oda az éjszakai madarat.
Bernát Enikő egy, a Jászságban kialakított természetes madárlesből tudta lefotózni nappal a madarat.

Olvass még állatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top