Magyarország kúl

9 család falut csinált Magyarországon

Volt egy apró Baranya megyei falu, Gyűrűfű, amit 47 éve az utolsó lakója is elhagyott. Aztán újraéledt, mert pár család mert nagyot álmodni.

Tengelytörő út vezet Gyűrűfűre, az apró Baranya megyei ökofaluba, ahol kilenc család kezdett új életet. A Pécsma számol be az 1970-re teljesen magára hagyott faluról, ahová előbb két fiatal költözött vissza, majd sorra jöttek családok.

Gyűrűfű, az apró ökofalu. Forrás: Wikipédia

Mindenki a saját kezével építette meg a házát, helyi anyagokból – van kőház, faház és vályogépület is. Nincs viszont csatorna, helyette gyökérzónás tisztítóba engedik a szennyvizet, az ivóvíz pedig fúrt kútból jön. Az energiát napelemekkel állítják elő. Helyben termesztenek zöldséget, gyümölcsöt és állatokat is tartanak.

A Pécsma cikkéből az is kiderül, hogy a kukásautó nem megy el a településre és a lakók között van egykori közgazdász, légiutas-kísérő és nyelvtanár is. És már várják a tízedik családot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top