Magyarország kúl

Bölényborjúk születtek a kaposmérői farmon

Szó szerint bölénybumm volt Gelencsér László kaposmérői farmján, miután hat darab kisborjú született, és tovább négy fog még a következő napokban világra jönni. Ekkora bölényszaporulatot a tenyésztő még nem látott a saját háza táján.

A farm tulajdonosa, Gelencsér László Európa legnagyobb szárazföldi emlősének legjelentősebb Dél-Dunántúli állományát tovább szaporítaná a jövőben; jelenleg 26 állatot nevel a kaposmérői birtokán – írja a Sonline.hu

Gelencsér elmondta a lapnak, hogy éppen ezért nagy öröm neki, hogy nemrég hat bölényborjú született a farmján, és napokon belül további négy bölény fog még születni. A tenyésztő szerint a 25 kilósan világra jövő kis borjak eleinte nem mozdulnak az anyjuk mellől, egy hónap múlva viszont már a többi fiatal bölénnyel együtt „bandáznak”, szaladgálnak a réten és csak szopni mennek vissza az anyjukhoz.

Nagyon jónak mondható a mostani szaporulat, mivel a vadonban körülbelül ötven százalék a vemhesülési arány a bölényeknél, a farmon viszont sokkal jobb, itt az idősebb anyák sokszor egy-egy évet sem hagynak ki két vemhesség között.
Ha úgy adódik, a tenyésztő értékesíti is a bölényhúst, a több mint 800 kilós állatból 200 kiló színhús kerül le, amit például a helyi étteremben dolgoznak fel: csinálnak hamburgerhúst, erőlevest és steaket is a bölényhúsból. Gelencsér kiemeli, hogy a bölényhús szerinte egészséges, mert fehérjetartalma magas, sok vitamin van benne, zsírt viszont szinte egyáltalán nem tartalmaz.
Ugyanakkor a bölények tenyésztése nem a húsuk miatt kiemelkedően fontos, hanem azért, mert Európa egykoron legnagyobb emlősállata az 1800-as években kihalt Magyarországon, és egy évszázadra rá már egész Európa területén kipusztult természetes élőhelyeiről. Jelenleg bölényekkel leginkább farmokon, vadasparkokban találkozhatunk, habár az utóbbi időben több próbálkozás is van arra, hogy visszatelepítsenek a szabadba bölénypopulációkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top