Magyarország kúl

Széphalom – A Kazinczy által megálmodott település története

A nyelvújítás legnagyobb alakjának saját maga által elnevezett egykori lakóhelye Széphalom, kiváló úti célja egy tavaszi kirándulásnak, még úgy is, hogy az ország egyik legtávolabbi szegletében található.

Kazinczy Ferenc korának legnagyobb irodalmi személyisége volt, akkora respektje volt a szakmában, hogy igazából abból lehetett író-költő akkoriban, akire ő az áldását adta. „Monopolhelyzetéért” egyesek nem kedvelték, de kétségtelen, hogy a 19. század eleji nagy nyelvújító törekvések vezéralakjává nőtte ki magát. Kazinczy úgy tudott a kor társadalmi életének központi, megkerülhetetlen figurája lenni, hogy eközben visszavonultan élt Széphalmon.

Kisbányácska után

Széphalom nem létezett, maga Kazinczy nevezte el így lakóhelyét, miután 1794-ben birtokot szerzett Kisbányácskán. Igaz, a jakobinusok mozgalmában végzett tevékenysége miatt még abban az évben börtönbe zárták, és csak 1806-ban költözhetett be házába feleségével, Török Sophie-val, így a Széphalom név is ekkor keletkezett. A költőfejedelem itt élt 1831-ben bekövetkezett haláláig, amikor is kolerajárvány áldozata lett.

Korabeli kép Kazinczy széphalmi birtokáról

Széphalom Kazinczy életében a reform- és nyelvújító mozgalom központja volt, aki valamit akart az irodalmi vagy közéletben, elzarándokolt a „főnök” lakóhelyére.
Kazinczy halála után Széphalom egyre inkább elvesztette jelentőségét, sőt a trianoni békeszerződés szabta határ, ami Ronyvánál vágta le az ország jelentős területét, egészen a perifériára sodorta a települést, ugyanis a Hegyközt teljesen elzárta a vasúttól.

Ybl Miklós panteonja

Noha a Kazinczy-kúriát és kertjét 1859-ben, a költő századik születésnapján megvásárolta a Magyar Tudományos Akadémia, a kezdeti erőfeszítések ellenére sem sikerült megmenteni az épületet. Mégsem hagyhatták azonban emlékhely nélkül a korszak legjelentősebb irodalmárának nyughelyét, ezért Ybl Miklós tervei alapján 1868-ban egy neoklasszicista stílusú, görög templompanteont idéző emlékcsarnokot építettek a korábbi kúria helyén. Ez voltaképpen egy mauzóleum, amelyben méltó kiállítást rendeztek be Kazinczy életművéből. A védett kertben álló csarnokban az emlékoszlop alatt Kazinczy a feleségével, az oszlop körül pedig négy gyermekük nyugszik, valamint szolgálójuk, aki együtt raboskodott az íróval Munkács várában. Ide temették három unokájukat is, csak a legkisebb fiukat nem, ő ugyanis Aradon halt vértanúhalált.

A magyar nyelv múzeuma

Ma Széphalom Sátoraljaújhely részeként létezik. A megtekinthető kiállítás anyagát Kazinczy unokája, Becske Bálint gyűjtötte össze, a múzeum a 19-20. század fordulóján létesült. A mauzóleum bútorai Dobay István asztalos művész munkáját dicsérik. Kazinczy személyes tárgyai mellett kéziratok, festmények és egy fehér márvány Kazinczy-mellszobor is helyet kapott, de érdemes egy pillantást vetni az emlékcsarnok lenyűgöző, kazettás díszítésű mennyezetére is.

A mauzóleum emlékparkja természetvédelmi terület, remek terepe a pihenésnek, kikapcsolódásnak, elmélyülésnek. Az emlékcsarnok mellé 2009-ben egy modern, ám szintén mutatós és méltó épületet emeltek, amelyben egyedülálló kiállítást rendeztek be a magyar nyelv múltjáról és jelenéről. Akár azt is tanulmányozhatjuk a hatalmas tablók, képek és érdekfeszítő szövegek segítségével, hogyan fejlődött anyanyelvünk az ómagyar szövegektől egészen napjainkig, de a határon innen és túli nyelvjárások világába is elkalauzol a kiállítás.

(Forrás: Wikipédia, Kirándulási Tippek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top