Magyarország kúl

Moncsi, Moncsi, Moncsicsi – te is vele aludtál?

Az egész világ odavan, odavolt érte, tán a tervezője sem gondolta volna, hogy a játékbaba ekkora siker lesz. Az 1980-as években ott csüngött a táskákon, és bent feküdt az ágyakban. A Moncsicsit még a fiúk is szerették – persze nem mindegyik.

A japán Kóicsi Szekigucsi 1974. január 25-én mutatta be a Moncsicsit.  Állítása szerint figurájának azért választott majomtestet, hogy a felnőttek és a gyerekek is tiszteljék és szeressék az állatokat.
Két évvel a megjelenése után már kiegészítőket is árultak a babához, a siker túlszárnyalta Japánt, elérte Ausztráliát és Nyugat-Európát is, noha több helyen nevet változtatott: Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bølle Spanyolországban Virkiki lett a neve. A kicsi Moncsicsiket kabalaként hordták maguknál az emberek, egyesek úgy vélték, hogy szerencsét hoz.

#karira?? #moncsicsi

A post shared by noname (@zsivindes) on Nov 27, 2016 at 8:48am PST

 

Saját moncsicsim #moncsicsi #happy A post shared by M.Ádám (@marsiadam) on Nov 26, 2016 at 3:44am PST

Monchitchi ? #moncsicsi #retro #piac #monchitchi A post shared by a n i t a (@csippcsiripp) on Aug 28, 2016 at 2:01am PDT

A moncsicsi kezdetben kb. 18 cm magas volt, létezett belőle fiú- és lányváltozat is. A babák először kék szeműek voltak, de 1985-től barna szeműre változtatták őket. Hazánkban olyan népszerű lett, hogy még dal is született róla.  „Minden barátnőmnek már a suliban Babaarcú, szőrös majmocskája van” – énekelte a Moncsicsi-dalt még gyerekszínészként Ulmann Mónika.

Olvass még a Moncsicsiről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top