Magyarország kúl

Budapesti Mesemúzeum – királyfik és királykisasszonyok csodás világa

A Mesemúzeumban nincsenek régi vitrinek, porosodó tárgyak, ellenben mindenhol van valami varázslatos látnivaló, játszanivaló. Az udvaron egy varázskút várja a gyerekeket, a ’Hétpróba’ során pedig meg kell keresni a griff tojását.

A Mesemúzeum állandó kiállítása egy három teremből álló meseút, amely során a gyerekeknek teljesíteniük kell a ’Hétpróbát’. Át kell menniük egy sűrű sötét erdőn, miközben megfejthetik a felhőcskékre írt népmesét, felmászhatnak a griff fészkébe, megismerkedhetnek a boszorkányok varázsszereivel, belenézhetnek a feneketlen kútba, végül pedig királyfinak, királykisasszonynak öltözve elfoglalhatják helyüket a királyi trónon.

Muzeum_király

A meséknek és az együtt töltött időknek pedig nagyon nagy szerepe van a gyerekek életében. Mindezek fontosságáról Urbán Szabó Krisztina gyermekpszichológust kérdeztük meg.

A gyerekek számára az egyik legfontosabb dolog, hogy csak rájuk figyeljünk. Az óvodában nincs egyéni figyelem, és sajnos azt látom, hogy otthon sincs. Miközben az anyuka a gyerekkel játszik, közben megkeveri a rántást, bepakolja a mosógépet, megnézi a telefonját. Gondoljunk bele, nekünk hogy esne az, hogy a barátnőnk kávézás közben nem ránk figyel, hanem a mobilját nyomkodja. Ugyanezt érzi hatványozott a gyerek is, hogy nem Ő a fontos. Ez pedig nem tesz jót az önértékelésének, de a szülő-gyerek közötti bizalom kialakulásának sem.

Muzeum_Memu_0001 Trón

A ’Hétpróba’ mellett a főteremben, a Műhelyben, a gyerekek és a szülők rengeteg mesekönyv közül választhatnak, a kicsik beülhetnek az olvasókuckóba, rajzolhatnak, vagy akár hallgathatják is a kedvenc meséjüket is.

A mesék segítik a gyerekeket abban, hogy meg tudjanak küzdeni a nehézségeikkel. Mert nekik is vannak küzdelmeik, csak a felnőttek néha nem veszik ezt elég komolyan.  A jó mesék – ilyenek a népmesék – tele vannak klasszikus mesei elemekkel: a jó és a rossz harcával, akadályokkal teli úttal, a végén pedig mindig pozitív végkifejlet zárja a történetet. Sokszor felmerül az a kérdés, hogy nem túl félelmetesek-e a mesék, ahol például levágják a sárkány fejét, feldarabolják a gonoszt, és a többi. A válasz, az, hogy egyáltalán nem, ha a gyerekek képzeletére bízzuk a történetet. Ugyanis ők csak annyira rémisztő képet képzelnek el, amit fel is tudnak dolgozni. Ezért jó, ha mesét mondanak a szülők és ezért nem szerencsés mesefilmeket nézni, hiszen ott kézhez kapják a félelmetes dolgokat. Ezek pedig néha túlijesztőek lehetnek a gyerek számára.

IMG_20170202_142413

A Mesemúzeumban az olvasáson, a történetmondáson és a játékos feladatokon van a hangsúly, ezért nem találkoznak a gyerekek ijesztő dolgokkal.  A múzeum maga elég kicsi, összesen egy nagy teremből és négy kisebből áll, tehát úgy készüljünk, hogy nem lesz egy egész napos időtöltés, hanem pár órás ’játszóterezés’. Leginkább 6-10 éves gyerekeknek ajánljuk, a meseút őket foglalja le igazán.

Muzeum_próba

A múzeumban szerveznek korosztályos foglalkozásokat is, ahová el lehet vinni a gyerekeket, például: kézműves szakkör, társasjátékozás, meseolvasás. Ami pedig jó buli lehet, hogy a múzeumot ki lehet bérelni szülinapi zsúrokhoz is.

Muzeum_Memu_04 Filmfabrika_Ron Driessen

Mi? Mennyi? Hol?

A Mesemúzeumban a gyerek belépőjegy 400, míg a felnőtt belépőjegy 600 Ft. Családi kedvezmény igénybe vehető. Budapesten, az I. kerületben, a Döbrentei u. 15. szám alatt találjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top