nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Szagos radír és négyszínű toll, ezeket használtuk anno az iskolában

Szagos radír és négyszínű toll, ezeket használtuk anno az iskolában

Minden korszaknak megvannak az ikonikus iskolai tárgyai – a diákok szeszélyei gyorsan változnak, a szülő pedig kénytelen felvenni a tempót.
Papp Noémi
Papp Noémi
f Ajánlom

A általános iskolásokat sok mindennel meg lehet bolondítani. Elég egy kóbor hóbort, egy új divat, és már mindenki szeretne egyet. A szagos radír annak idején menő volt, a négyszínű toll dettó. Csattogott is, amikor húsz gyerek egyszerre váltott kékről pirosra.

Pinterest

undefined

Vagy lendültek a kezek, ha a tanárnő nem hozta be a sajátját, és zöldet akar kölcsönkérni. A fiúk körében népszerűek voltak azok az írószerek is, amiben “történt valami”, értsd: hajó úszott át a Parlament előtt, vagy vitorlás a Balatonon, esetleg egy nő dobta le a ruháit.

Pinterest

undefined

Volt még: rotring ceruza (vékony radírral a tetején), és a Pax toll, de tollat csak onnantól szabadott használni (általában negyedik osztály), mikor csökken a javítás esélye.

63317_504838_1000x700

Mibe pakoltunk?

A merev, műbőrből készült, csatos, alsósoknak való iskolatáskák kötelező elemei voltak az oktatásnak.  A földön birkózó, vagy a táskát ide-oda dobáló fiúk gyakran mentek haza intővel, a felsősök általában szégyellték a gyerekesnek tartott hátizsák formát, és másra vágytak. regi_iskolataska

Kötelező volt és utáltuk, mi az?

A műszálas, zsebes vagy zseb nélküli iskolaköpeny a  legutálatosabb diák-kellék volt. Kötelező volt hordani, aki nem viselte, megrovást kapott.  Védte a hétköznapi ruhát, eltakarta a társadalmi különbségeket, és uniformizált. Mások ezt úgy mondanák, közösségi tudatot teremtett. Csak kékben gyártották, de annak minden árnyalatában (a fehér köpeny és a barna más foglalkozásokhoz volt köthető.)
A köpenyek könnyen száradtak, súlyuk nem volt, és nem gyűrődtek.

Megosztás Facebookon