Magyarország kúl

A magyar lány, aki győztesnek született: Mihalicz Ivett, aki mindenben, amibe belefog, a legjobbak között van

6 évesen második volt egy országos sakkversenyen, majd showtánc-világbajnokságot nyert, amit aztán a szinkronúszásra cserélt. A most 16 éves Ivett sorra nyeri a tanulmányi versenyeket is. Azt mondja az a célja, hogy bekerüljön a legjobb európai orvosi egyetemre.

Ivett óvodás korában kezdett táncot tanulni és sakkozni. Bár 6 évesen második lett az országos sakkversenyen, a show tánc egyre több időt és energiát követelt tőle a rengeteg tanulmányi verseny mellett, így fájó szívvel bár, de búcsút mondott neki. Világbajnokként váltott a táncról egy bő évtized után a szinkronúszásra, ott is begyűjtött egyéniben és párosban néhány országos első helyezést, majd úgy döntött, hogy ezentúl a győri Révai Gimnázium gimnazistájaként a tanulmányaira kell a legtöbb időt fordítani. Ennek eredményeként Ivett az országos Irinyi János Kémia Versenyről már három díjjal jött haza – első lett korcsoportjában, megkapta a legjobb számításos feladatmegoldásért járó elismerést, és tulajdonosa lett az Irinyi-díjnak is, amit rajta kívül még egy versenyző nyert el az összes diák közül (ezt összességében a legjobb teljesítményért adják).

A 10. osztályos Ivettet, aki tagja volt a kiemelkedő tehetségeket támogató TEMPLETON Programnak, talán az különbözteti meg leginkább kortársai közül, hogy tisztán látja maga előtt a céljait, kitartóan és szorgalmasan tud küzdeni a megvalósulásukért, és képes önállóan döntéseket hozni.

A szorgalmat és a kitartást a szüleim nevelték belém , és ezért nagyon hálás vagyok nekik. A természettudományos érdeklődésemet is tőlük örököltem, de a maximalizmusomat is, szeretnék a legjobbak között lenni, és kíváncsi vagyok, hol állok a kortársaim között. A kémiát az első tanárom szerettette meg velem, és ezért mindig hálás leszek Árki Csilla tanárnőnek. Most a kémián kívül a biológiára koncentrálok, mert orvos szeretnék lenni, méghozzá a legjobb európai egyetem orvosi karán szeretnék tanulni: Cambridge-ben.

Ivett édesapja gépészmérnökként, édesanyja vegyészmérnökként végzett, legidősebb gyermekük, Peti most kezdte el tanulmányait a heidelbergi egyetem orvosi karán, a legkisebb Timi pedig junior szóló kategóriában nemrég lett a Szardínián megrendezett Show Tánc Világ Kupa győztese. Mindhárom gyerek megkapja az otthoni maximális segítséget és támogatást, amire szükségük van, de az állandó, következetes figyelmet és ösztönzést is.

2015.01.25 110

Ivettnek ugyanakkor nagyon jó a kudarctűrő képessége is: a tánc-és sportversenyek megtanították a küzdelemre, a kitartásra, és arra, hogyan álljon fel a kudarcok után.  Úgy érzi, tánctanára mutatta meg, hogy mi a kitartás, mit jelent küzdeni egy fontos célért, és hogy kudarc után sem szabad feladni.  Meggyőződése, hogy a sport az életre tanít, és a megszerzett tudást, tapasztalatot a tanulmányaiban is tudja kamatoztatni. Sajnos erre tavalyelőtt szüksége is volt, amikor nem sikerült bejutnia a Nemzetközi Természettudományos Junior Diákolimpia csapatába, amely Dél-Koreában képviselte hazánkat egy világversenyen. Mivel a korcsoportot túllépve már nincs lehetőség újra próbálkozni, nem volt egyszerű ezt elfogadni és feldolgozni.

Nagyon kevésen múlt, és már látom, hol hibáztam. De sokat tanultam belőle, és amikor jelentkeztem az Európai Unió Természettudományos Diákolimpiájára, a megszerzett tapasztalatok alapján kezdtem a felkészülést. Nagyon kemény volt a két napos válogató verseny a szegedi egyetemen, ráadásul rögtön másnap a kémia OKTV következett, de szerencsére mindkettőn sikerült jól teljesítenem: utóbbin továbbjutottam a következő fordulóba, előbbin pedig bekerültem a két 3 fős csapat egyikébe, amely képviseli hazánkat Koppenhágában május 7. és 14. között.

Összesen tehát mindössze hat fiatalnak (Ivetten kívül öt fiúnak) adatott meg a lehetőség, hogy ezen a versenyen részt vehessen. Minden ország két, egyenként három fős csapatot indít, amelyben egy fizikus, egy biológus és egy kémikus oldja meg a feladatokat.

Ivett továbbra is indul hazai, országos hatókörű versenyeken, ahol már egyetemi szintű feladatok várnak a résztvevőkre, melyek jóval túlmutatnak a középiskolai tananyagon, a legjobbakat pedig válogató táborokba hívják meg. Ha komolyan érdekli valamilyen lehetőség, akkor nincs semmilyen akadály, ami megállítsa: a szerbiai kémiai táborba  teljesen egyedül utazott (ahogyan a már említett szegedi válogató versenyre is), sem neki, sem a szüleinek nem jutott eszébe aggódni, hiszen önálló, talpraesett, érett gondolkodású fiatalként nem esik nehezére megoldani a problémákat, és minden helyzetben feltalálnia magát.

A családom és a barátaim mindenben támogatnak. Elsősorban a barátaim miatt szeretek iskolába járni, persze az sem hátrány, hogy könnyen és jól megy a tanulás. Igazából a délutáni, otthoni munka a legnehezebb, a felkészülés komoly összpontosítást igényel. Ugyanakkor nem hanyagolom el a barátaimat sem, tudatosan osztom be az időmet, a sítábor éppen úgy belefér, mint a bulizás vagy a mozi, és arról a heti 3-4 kondizásról se mondanék le, ami kikapcsol, és amit nagyon élvezek.

Felmerül a kérdés: hogyan tovább a koppenhágai diákolimpia után? Ezúttal sem kell csalódnunk, Ivett már látja a további fontos célokat: kikerülni a legnagyobb kémiai világversenyre (International Chemistry Olympiad – Nemzetközi Kémiai Diákolimpia), indulni számos országos megmérettetésen (többek között az Országos Tanulmányi versenyen biológia és kémia tárgyakból), és egyre jobbnak lenni, fejlődni, fejlődni…

FRISS: Cikkünk megjelenése után érkezett a hír, hogy Ivett a csapatával ezüst érmet szerzett Dániában az Európai Unió által rendezett természettudományos diákolimpián.

Versenyeredmények

Tánc (szólóban, párosban és formációban)

  • 2010 Világkupa 2. hely
  • 2011 Világbajnokság 1. hely
  • 2011 Európa bajnokság kétszeres 1. hely
  • 2012 Világkupa 1. hely,
  • 2013 Világkupa 1. hely

Szinkronúszás

  • amatőr kategóriában 2014-ben szólóban, 2015-ben párosban országos első

Tanulmányi versenyek:

  • 2014 Hevesy Országos Kémiaverseny 1. hely
  • 2016 Arany Dániel Országos Matematika verseny megyei 3. hely
  • 2016 Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny megyei 1. hely
  • 2016 Irinyi János Országos Kémiaverseny 1. hely (legjobb számítási feladatmegoldásért járó díj, Irinyi-díj)
  • 2016 Curie Országos Kémiaverseny 1. hely
  • 2016-17 Junior Templeton Fellow

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top