Élet mellrákkal

A mellrák megelőzése – mit tehetsz magadért?

A mellrák kialakulásában számos ok játszhat közre. Ezek közül némelyikre nincs ráhatásunk, hiszen genetikailag meghatározottak, míg mások esetében lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a kockázatokat. Egy biztos, nagyon sokat tehetsz te magad is azért is, hogy a daganat ne fejlődhessen ki, és azért is, hogy időben megfelelő gyógyító kezelést kapj.

Az emlőrák világszerte a leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít a nők körében. Különösen a fejlett nyugati világban regisztrálnak ilyen problémával magas arányban pácienseket, ami arra enged következtetni, hogy civilizációs ártalmak is közrejátszanak a mellrák kialakulásában. Az életmód valóban sokat számít ennél a betegségnél is, és ha az alábbi szabályokat megtartod, jelentősen mérsékelheted a mellrák megjelenésének kockázatát.

Életmódtanácsok

Testsúlykontroll. A deréktáji elhízást és a túlsúlyt kifejezetten komoly rizikófaktornak tartják az orvosok. Már csak ezért is érdemes a súlyodat a normális határokon belül tartani. Az alábbi számsor azt mutatja meg, hogy a magasságához viszonyítva mennyi egy nő ideális testsúlya. Plusz-mínusz arányban is teljesen normális még ehhez képest néhány kilogrammnyi eltérés – például egy 178 cm magas nőnél a normál érték 59–74 kg között van, egy 145 cm-es hölgynél pedig 42–53 kg között.

145 cm – 46 kg
148 cm – 46,5 kg
150 cm – 47 kg
154 cm – 49,5 kg
156 cm – 50,4 kg
158 cm – 51,3 kg
160 cm – 52,6 kg
162 cm – 54 kg
164 cm – 55,4 kg
166 cm – 56,8 kg
168 cm – 58,1 kg
170 cm – 60 kg
172 cm – 61,3 kg
174 cm – 62,6 kg
176 cm – 64 kg
178 cm – 65,3 kg

A mellrák megelőzése – mit tehetsz magadért?

A testsúlyt természetesen mozgással és helyes táplálkozással befolyásolható. A legjobb diétás tanács, amit adhatunk, az, hogy rendszeresen, változatosan és mértékletesen táplálkozz: mindenféle ételből egyél (csak néhány dolgot kell kiiktatni teljesen az étrendből – például a finomított kristálycukrot), és lehetőleg nagyobb arányban szerepeljen az étlapodon rostos, nyers zöldség és gyümölcs, mint hús. De ez utóbbiakra is szüksége van a szervezetnek, elsősorban fehér húsokra, halfélékre, de a vörös húsokban is nagyon sok fontos tápanyag – például vas – van, ezért mértékkel, de ezeket is fogyaszd.
Fontos alapelv az étkezésben, hogy rendszeres és gyakori legyen: naponta ötször tanácsos enni és lehetőleg mindig ugyan abban az időpontban legyenek az étkezések. Késő este ne egyél, ez árt az emésztésnek és hizlal, mint ahogy az is, ha rendszertelenül, rohanva eszel.

Rendszeres mozgás. A gyakori mozgás és aktív sport nemcsak a súlyodnak tesz jót, hanem a keringésnek és általában a pszichének, hangulatnak is. Nagyon fontos ezért, hogy legalább háromszor egy héten (még jobb, ha ötször) mozogj aktívan, vagy legalább naponta sétálj 20 percet ahelyett, hogy autóba ülnél.

Leszokás a káros szenvedélyekről. A mellrák kialakulásában a legjelentősebb kockázatot ezen a téren az alkoholfogyasztás jelenti. Nőknek napi egy deciliter bor ajánlott és elfogadható, efelett már az egészséged kockáztatod. Szintén árt a dohányzás és a serkentőszerek túlzott használata (kávé, energiaitalok), és természetesen a különféle drogok élvezete is.

Szűrés

A betegség kialakulásának kockázatát ugyan nem csökkentheted azzal, ha rendszeresen eljársz szűrővizsgálatra (40 év felett évente, ez alatt háromévente ajánlott, illetve egy-két havonta a menstruáció utáni napokban otthon is érdemes elvégezni egy tapintásos vizsgálatot), viszont a gyógyulási és túlélési esélyeidet jelentősen javítod vele. Az időben felismert duzzanatok 80 százaléka egyébként jóindulatú, de ettől függetlenül fordulj orvoshoz, ha bármilyen eltérést, csomót észlelsz, és bízd az orvosra, hogy eldöntse, milyen kezelés kell rá – ha egyáltalán kell kezelés. A rendszeres vizsgálat életmentő lehet, hiszen minél hamarabb derül fény egy daganatos elváltozásra, annál biztosabb, hogy teljesen meggyógyítható, és a beavatkozás kevésbé drasztikus a korai stádiumban felismert mellráknál.

A mellrák megelőzése – mit tehetsz magadért?

Előrelátás

Sokan azért betegednek meg, mert nem elég előrelátóak és bölcsek, és nem kímélik a szervezetüket a megfelelő életvitellel. Mások genetikai okokból lesznek rákosak, ami ellen alig tehetnek valamit, legfeljebb azt, hogy rendszeres vizsgálatokkal idejében felismerik a daganat kifejlődését. De előrelátás nemcsak az életmódhoz és a megelőzéshez kell, hanem a gyógykezeléshez is. Ugyanis a rákos betegségek kezelése számos költséget vethet fel – kiesés a munkából, gyógyszerek vásárlása, kezelések költségei, utazás és így tovább –, és sokak gyógyulása azért van veszélyben, mert nem bírják anyagilag ezeket a terheket. Különösen azoknak okos döntés például egy biztosítást kötése vagy pénz tartalékolása ilyen célokra, akik tudják, hogy a családjukban jellemző a mellrákos megbetegedés, és genetikai okokból ők maguk is a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top